ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τους Ρώσους - Τραυματισμοί και υλικές ζημιές

Ουκρανία: Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τους Ρώσους - Τραυματισμοί και υλικές ζημιές
Ουκρανοί στρατιώτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Efrem Lukatsky

Σφυροκόπημα από αέρος δέχθηκε το Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία ενώ παράλληλα οι Ρώσοι στέλνουν μικρές ομάδες στρατιωτών στην προσπάθεια να καταλάβουν τη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη Αβντιίβκα λόγω της στρατηγικής της σημασίας για την εξέλιξη του πολέμου.  

Ένας άνθρωπος τουλάχιστον τραυματίστηκε από τους ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν το Χάρκοβο.

«Οι δυνάμεις κατοχής έπληξαν το Χάρκοβο έξι φορές», ανέφερε την Παρασκευή (8/12) μέσω Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Ολέγκ Σινεγκούμποφ, κάνοντας λόγο για έναν τραυματία στον οποίο προσφέρθηκαν φροντίδες επιτόπου.

Χτυπήθηκαν οι περιοχές Χολοντνοχίρσκι και Σεβτσενκίβσκι, διευκρίνισε, υποστηρίζοντας πως κατά τις πρώτες πληροφορίες επρόκειτο για πυραύλους S-300, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιγκόρ Τερέχοφ, έκανε λόγο για «τουλάχιστον πέντε πλήγματα» κι αναφέρθηκε και αυτός σε έναν τραυματία.

Πλήγμα υπέστη ανθρακωρυχείο στην Τόρετσκ, βόρεια της Ντανιέτσκ όπως ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

Ένας εργαζόμενος στο ορυχείο —εκτός λειτουργίας— τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που έκανε λόγο για «μεγάλες ζημιές».

Παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποιούν νέα τακτική, την αποστολή ολιγομελών ομάδων, στην προσπάθεια να καταλάβουν τη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη Αβντιίβκα.

Η πόλη είναι πύλη προς την περιφέρεια Ντανιέτσκ, που ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Ρώσους, περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της ομώνυμης πρωτεύουσάς της. Βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών από τα μέσα Οκτωβρίου και βομβαρδίζεται συνεχώς.

«Για δεύτερη μέρα στη σειρά, οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούν ενεργά drones-καμικάζι και την αεροπορία. Και ο αριθμός των μαχών αυξήθηκε πολύ», είπε στην ουκρανική κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του στρατού Ολεξάντρ Στούπουν.

Ο ίδιος μίλησε για υψηλό αριθμό ρωσικών απωλειών, καθώς και καταστροφή μέσων, στο νότιο θέατρο επιχειρήσεων.

Σε χθεσινοβραδινό (7/12) ενημερωτικό δελτίο του το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε πως δυνάμεις του απέκρουσαν 15 επιθέσεις στην Αβντιίβκα και κοντινά χωριά, που προστέθηκαν σε άλλες 34 για τις οποίες έκανε λόγο το πρωί.

Το ουκρανικό μέσο Espreso ανέφερε πως ρωσικά στρατεύματα πιέζουν από βορρά, αλλά διαβεβαίωσε πως δεν έχουν παρεισφρήσει στη «βιομηχανική ζώνη», λίγο έξω από το κέντρο.

Σύμφωνα με ουκρανικό στρατιωτικό, τον Αντρίι Σίσουκ, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν νέα τακτική, στέλνουν ολιγομελείς ομάδες να κάνουν εφόδους με υποστήριξη τεθωρακισμένων και αεροπορική κάλυψη.

Η Αβντιίβκα συγκαταλεγόταν ήδη στις πόλεις με τις πιο ισχυρές οχυρώσεις στην Ουκρανία, αφότου οι δυνάμεις του Κιέβου την απέσπασαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές που την είχαν πάρει το 2014.

Στις επίσημες ανακοινώσεις της Ρωσίας για τον πόλεμο σπανίως αναφέρεται η Αβντιίβκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ