ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ανησυχία για την υγεία του Ναβάλνι μετά τη λιποθυμία του στη φυλακή

Ρωσία: Ανησυχία για την υγεία του Ναβάλνι μετά τη λιποθυμία του στη φυλακή
AP/Pavel Golovkin

Οι συνεργάτες του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσαν  ότι ανησυχούν σοβαρά για την υγεία του και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του εδώ και τρεις μέρες.

Ο ηλικίας 47 ετών Ναβάλνι, είναι φυλακισμένος σε σωφρονιστική αποικία ανατολικά της Μόσχας και έχει καταδικαστεί συνολικά σε περισσότερα από 30 χρόνια με χαλκευμένες, όπως λέει, κατηγορίες για να φιμωθεί η κριτική που ασκεί στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι οι δικηγόροι του Ναβάλνι στέκονταν όλη την ημέρα έξω από την αποικία κρατουμένων, αλλά δεν τους επετράπη η είσοδος για να τον δουν, ενώ δεν εμφανίστηκε στις προγραμματισμένες δικαστικές ακροάσεις για την υπόθεσή του.

«Μάθαμε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε ένα σοβαρό περιστατικό που σχετίζεται με την υγεία του. Η ζωή του Ναβάλνι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη απομόνωση», ανέφερε η Μαρία Πεβτσίχ, πρόεδρος του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, δήλωσε ότι το προσωπικό της φυλακής του έβαλε ορό την περασμένη εβδομάδα, μετά από ζαλάδα που ένοιωσε και ξάπλωσε στο πάτωμα του κελιού του, κάτι που, όπως είπε, έμοιαζε με «λιποθυμία από πείνα».

«Τώρα είναι η τρίτη ημέρα που δεν ξέρουμε πού βρίσκεται. Πριν από αυτό, υπήρχαν τουλάχιστον περιστασιακά επιστολές από τον ίδιο, έστω και λογοκριμένες, αλλά δεν υπήρξε καμία επιστολή όλη την εβδομάδα», έγραψε στο Χ.

Ο Ναβάλνι αντιμετωπίζει μακροχρόνια προβλήματα υγείας, καθώς επέζησε από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα στη Σιβηρία το 2020. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει και αρνείται να σχολιάσει την περίπτωσή του, λέγοντας ότι αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλος κρατούμενος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ