ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Οι Βρετανοί «μετάνιωσαν» για το Brexit και επιθυμούν στενότερη σχέση με την Ε.Ε.

Έρευνα: Οι Βρετανοί «μετάνιωσαν» για το Brexit και επιθυμούν στενότερη σχέση με την Ε.Ε.
Το κλίμα στη Βρετανία απέναντι στο Brexit αλλάζει AP Photo/Alberto Pezzali

Στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τώρα η πλειοψηφία των Βρετανών σύμφωνα με νέα έρευνα για τις απόψεις των πολιτών μετά το Brexit.

Η έκθεση, όπως αναφέρει ο Guardian η οποία βασίζεται σε εκτεταμένες δημοσκοπήσεις και ομάδες συζήτησης με άτομα όλων των πεποιθήσεων του Brexit, διαπιστώνει ότι ολόκληρη η συζήτηση για το Brexit είναι πλέον πολύ λιγότερο τοξική και περισσότερο ρεαλιστική.

Αυτό, λένε οι συντάκτες του, θα δώσει σε μια πιθανή κυβέρνηση των Εργατικών «χώρο και άδεια» να εργαστεί προς την κατεύθυνση στενότερων δεσμών, ιδίως σε θέματα εμπορίου, ασφάλειας και άμυνας, όπου μια σαφής πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι πλέον υπέρ. Η έκθεση του ανεξάρτητου think tank British Future διαπίστωσε ότι το 52% της κοινής γνώμης θα ήθελε τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ, ενώ μόνο το 12% λέει ότι θα έπρεπε να έχει πιο μακρινές σχέσεις και το 27% τάσσεται υπέρ της διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης.

Στην ερώτηση ποια σχέση θεωρούν πιο σημαντική για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) κατέταξαν την ΕΕ στην πρώτη θέση, πάνω από τις ΗΠΑ (27%) και την Κοινοπολιτεία (25%).

Με του Βρετανούς να πληρώνουν το τίμημα για το Brexit, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 61% των πολιτών τάσσεται πλέον υπέρ της στενότερης συνεργασίας με την ΕΕ τόσο σε θέματα εμπορίου όσο και σε θέματα επιστήμης και έρευνας. Περίπου το 68% υποστηρίζει τη στενότερη συνεργασία σε θέματα εγκληματικότητας και τρομοκρατίας, το 57% στις τελωνειακές ρυθμίσεις και το 57% στη διεθνή υγεία.

Αν και υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι Βρετανοί αισθάνονταν Ευρωπαίοι ή θεωρούσαν ότι συμμερίζονταν τις ευρωπαϊκές αξίες, ήταν ωστόσο ανοιχτοί στο να συνεργαστούν περισσότερο με την ΕΕ από ρεαλιστικό ενδιαφέρον.

Η έκθεση αναφέρει: «Η πλειοψηφία στηρίζει να πέσουν οι τόνοι σχετικά με τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του 2016 που ψήφισαν το Leave (56%) όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων του Remain (73%), καθώς και μεταξύ των υποστηρικτών των Συντηρητικών (61%) και των υποστηρικτών των Εργατικών (68%). Είναι σημαντικό ότι η υποστήριξη για να πέσουν οι τόνοι ήταν σταθερή: περίπου έξι στους 10, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που είχαν δικαίωμα ψήφου κατά τη στιγμή του δημοψηφίσματος.

Στην έρευνα ζητήθηκε επίσης η γνώμη των πολιτών σχετικά με την απόφαση να αποχωρήσουν από την ΕΕ: Το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ήταν λάθος η αποχώρηση, έναντι 36% που δήλωσε ότι ήταν σωστή. Το 15% δεν γνώριζε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ