ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ επιχειρεί εκδίωξη των κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο

ΟΗΕ: Το Ισραήλ επιχειρεί εκδίωξη των κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο
AP Photo/Hatem Moussa

Tην εκδίωξη των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στη γειτονική Αίγυπτο, κατηγόρησε ότι προετοιμάζει το Ισραήλ, o διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έναν ισχυρισμό που οι ισραηλινές αρχές διαψεύδουν.

Λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς το 80% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχει εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη στρατιωτική του επίθεση βομβαρδίζοντας αρχικά το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και επέκτεινε σταδιακά τις επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ωθώντας τον πληθυσμό όλο και πιο νότια, προς τα αιγυπτιακά σύνορα.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες στους Los Angeles Times, ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, εξέφρασε τη λύπη του για τη συγκέντρωση εκτοπισμένων αμάχων σε μια ολοένα και πιο μικρή περιοχή στο νότιο τμήμα του θύλακα, που και αυτή είναι στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, απορρίπτουν κατηγορηματικά την υπόθεση του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας από εκεί», γράφει ο Λαζαρινί στην αμερικανική εφημερίδα.

«Αλλά τα γεγονότα που παρακολουθούμε καταδεικνύουν προσπάθειες εκτοπισμού Παλαιστινίων στην Αίγυπτο, είτε παραμένουν εκεί, είτε επανεγκατασταθούν αλλού», τόνισε.

AP Photo/Fatima Shbair

Ο βομβαρδισμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας και η φυγή των κατοίκων της προς τα νότια ήταν «το πρώτο βήμα σε αυτό το σενάριο», σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο βήμα είναι να αναγκαστούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν τη μεγάλη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, την Χαν Γιουνίς, για να συγκεντρωθούν στο σύνορα με την Αίγυπτο.

«Αν αυτή η πορεία συνεχιστεί, οδηγώντας σε αυτό που πολλοί ήδη αποκαλούν δεύτερη Νάκμπα, η Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι πλέον γη για τους Παλαιστίνιους», προειδοποίησε ο διευθυντής της UNRWA.

Ο όρος «Νάκμπα» («Καταστροφή» στα αραβικά) αναφέρεται στην μαζική εκδίωξη σχεδόν 760.000 Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο το 1948, που οδήγησε στην ίδρυση του εβραϊκού κράτους.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Λαζαρινί, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιος για τις παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Δεν υπάρχει, ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε ισραηλινό σχέδιο μετακίνησης των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο. Αυτό απλά δεν αληθεύει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ