ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο Μαχμούντ Αμπάς υποκίνησε φυλετικό μίσος με δηλώσεις του για το Ολοκαύτωμα

Γερμανία: Ο Μαχμούντ Αμπάς υποκίνησε φυλετικό μίσος με δηλώσεις του για το Ολοκαύτωμα
AP Photo/Majdi Mohammed, File

Σε υποκίνηση φυλετικού μίσους παραπέμπουν οι δηλώσεις που έκανε πέρσι ο Μαχμούντ Αμπάς για το Ολοκαύτωμα, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, έκρινε η εισαγγελία του Βερολίνου, όμως δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη επειδή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος χαίρει διπλωματικής ασυλίας.

Η αστυνομία του Βερολίνου είχε ξεκινήσει έρευνα για «υποψία υποκίνησης μίσους» τον Αύγουστο του 2022 έπειτα από δύο μηνύσεις σε βάρος του Αμπάς, σύμφωνα με τις οποίες ο Παλαιστίνιος ηγέτης «σχετικοποίησε το Ολοκαύτωμα» στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Το συμπέρασμα της έρευνας που ακολούθησε ήταν ότι ο Αμπάς διέπραξε το αδίκημα της υποκίνησης σε φυλετικό μίσος όμως επειδή έχει ασυλία δεν είναι δυνατόν να του ασκηθεί δίωξη, ανέφερε η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της.

Όταν ρωτήθηκε για την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 11 Ισραηλινοί, ο Αμπάς συνέκρινε την ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους με τη γενοκτονία των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία.

«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ διέπραξε 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακές πόλεις, 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα και ακόμη και σήμερα καθημερινά υπάρχουν νεκροί» λόγω των ενεργειών του ισραηλινού στρατού, απάντησε, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων, κυρίως στο Ισραήλ και τη Γερμανία.

Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε την επόμενη ημέρα τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του Αμπάς, όμως είχε ήδη δεχτεί σφοδρή κριτική στη Γερμανία επειδή δεν αντέδρασε αμέσως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ