ΚΟΣΜΟΣ

Άδεια οδήγησης: Συχνότεροι οι υγειονομικοί έλεγχοι και 15ετή ισχύ αποφάσισε η ΕΕ

Άδεια οδήγησης: Συχνότεροι οι υγειονομικοί έλεγχοι και 15ετή ισχύ αποφάσισε η ΕΕ
PIXABAY

Με περισσότερους από 20.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ετησίως σε τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ, η επιτροπή μεταφορών της ένωσης αποφάσισε την αυστηροποίηση του πλαισίου των αδειών οδήγησης, καθιστώντας 15ετή την ισχύ τους, αλλά και τους ιατρικούς ελέγχους αυστηρότερους και συχνότερους. 

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής μεταφορών και τουρισμού υιοθέτησαν την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για την άδεια οδήγησης με 22 ψήφους υπέρ, 21 κατά και δύο αποχές.

Συμφώνησαν ότι οι άδειες οδήγησης θα πρέπει να ισχύουν τουλάχιστον για 15 χρόνια για μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα και τρακτέρ και πέντε χρόνια για φορτηγά και λεωφορεία, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Πρότειναν επίσης να καταστούν υποχρεωτικοί οι υγειονομικοί έλεγχοι κατά την έκδοση και ανανέωση άδειας οδήγησης.

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, οι νέοι οδηγοί θα πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμαστική περίοδο οδήγησης τουλάχιστον δύο ετών κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, όπως αυστηρότερες ποινές για μη ασφαλή οδήγηση και όριο έως 0,2 g/l αλκοόλ κατά την οδήγηση.

Η ασφαλής χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η οδήγηση σε χιόνι και ολισθηρές συνθήκες, οι κίνδυνοι στα τυφλά σημεία, τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και η χρήση του οχήματος σε σχέση με το περιβάλλον και τις εκπομπές θα πρέπει επίσης να αποτελούν μέρος των δοκιμών οδηγού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ