ΚΟΣΜΟΣ

COP28: Απογοητευτικός ο συμβιβασμός για τα ορυκτά καύσιμα

COP28: Απογοητευτικός ο συμβιβασμός για τα ορυκτά καύσιμα
AP Photo/Kamran Jebreili

«Σημειώσαμε πρόοδο αλλά έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι, σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ μετά τη δημοσιοποίηση ενός νέου συμβιβαστικού προσχεδίου που χαρακτηρίστηκε απογοητευτικό από ΜΚΟ και πολλές χώρες.

«Θα πρέπει ακόμη να γεφυρώσουμε πολλές διαφορές», παραδέχθηκε ο Αλ Τζαμπέρ στην ολομέλεια, λέγοντας πως δεν υπάρχει «χρόνος για χάσιμο».

«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα σέβεται την επιστήμη και θα διατηρεί εφικτό τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε την παραμονή του επίσημου κλεισίματος της διάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ.

Οι ομάδες των χωρών θα προσπαθήσουν τώρα να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με αφετηρία το σχέδιο αυτό πριν από την καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει ο ίδιος ο Αλ Τζάμπερ για αύριο Τρίτη, στις 11:00.

AP Photo/Rafiq Maqbool

«Έχουμε ένα κείμενο και θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο κείμενο. Ο χρόνος των συζητήσεων πλησιάζει στο τέλος του και δεν είναι η ώρα για δισταγμούς. Είναι καιρός να αποφασίσουμε», τόνισε ο σουλτάνος.

Ο πρόεδρος της COP28 πρότεινε έναν ενδιάμεσο δρόμο για τη μείωση της ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα παγκοσμίως, προς μεγάλη απογοήτευση χωρών και μκο που ανέμεναν μια σαφή έκκληση για «έξοδο» από το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το νέο κείμενο καλεί κυρίως στη «μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με σωστό, μεθοδικό και δίκαιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών [ουδετερότητα άνθρακα] πριν από, ή περίπου το 2050, συμβαδίζοντας με την επιστήμη».

Όμως δεν αναφέρει πλέον τη λέξη «έξοδος» από την ενέργεια που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα. Και περιλαμβάνει στο εξής ένα ολόκληρο ευχολόγιο του στρατοπέδου των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών, όπως η αναφορά σε τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα που απαιτούνται από αυτές προκειμένου να συνεχίσουν να εξορύσσουν υδρογονάνθρακες.

Για τον άνθρακα, το κείμενο καλεί «να μειωθεί γρήγορα η παραγωγή άνθρακα χωρίς δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα» αλλά και για «όρια στις άδειες που χορηγούνται για νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα» χωρίς δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που αποτελεί στην πραγματικότητα υποχώρηση σε σχέση με την COP της Γλασκόβης πριν από δύο χρόνια, όπου δεν είχε δοθεί καμία λευκή επιταγή για νέους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Μία παράγραφος αυτού του προσχεδίου των 21 σελίδων αναφέρεται επίσης στις τεχνολογίες «χαμηλών εκπομπών», μεταξύ των οποίων η πυρηνική ενέργεια, η δέσμευση άνθρακα και το υδρογόνο «χαμηλού άνθρακα», «προκειμένου να βελτιωθούν οι προσπάθειες προς την υποκατάσταση της ενέργειας που παράγονται από ορυκτά καύσιμα χωρίς δέσμευση άνθρακα στα ενεργειακά συστήματα».

Το κείμενο «αποτελεί μια σημαντική υποχώρηση σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές», δήλωσε ο Χαρτζίτ Σινγκ, επικεφαλής παγκόσμιας πολιτικής στρατηγικής του CAN, που εκπροσωπεί περισσότερες από 1.000 οργανώσεις και συμμετέχει στις εργασίες της COP ως παρατηρητής. «Δεν περιλαμβάνει πλέον ρητή φόρμουλα για την έξοδο από την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα».

Η ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ