ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικό Μουσείο: Τι έδειξε η έρευνα για τα κλεμμένα αντικείμενα

Βρετανικό Μουσείο: Τι έδειξε η έρευνα για τα κλεμμένα αντικείμενα
Το Βρετανικό Μουσείο AP Photo/Tim Ireland

Την ολοκλήρωση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την κλοπή περίπου 1.500 αντικειμένων ανακοίνωσε το Βρετανικό Μουσείο, με τον πρόεδρο, Τζορτζ Όσμπορν να δηλώνει «αποφασισμένος» να πάρουμε ένα μάθημα από το «τι πήγε στραβά».

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, φαίνεται ότι οι κλοπές πραγματοποιήθηκαν εντός ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος και πως ο συνολικός αριθμός των αντικειμένων που υπέστησαν ζημιές ή αγνοούνται εκτιμάται ότι είναι περίπου 2000.

Βασικός στόχος φέρεται να ήταν μη καταχωρημένα αντικείμενα – κυρίως πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα – στο Τμήμα Ελλάδας και Ρώμης.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας το Μουσείο «υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 2000 κατεστραμμένα ή ελλείποντα αντικείμενα». Μέσα σε αυτά ο αριθμός αντικειμένων «που λείπουν ή κλάπηκαν είναι περίπου 1500».

Υπάρχουν επίσης, περίπου 350 αντικείμενα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί κομμάτια τους π.χ. χρυσές βάσεις για πολύτιμους λίθους. Ταυτόχρονα, περίπου 140 που έχουν καταστραφεί και φέρουν σημάδια από εργαλείο.

Η πλειονότητα των κομματιών που αφαιρέθηκαν από τα 350 αντικείμενα είναι πιθανό να μην ανακτηθούν ποτέ επειδή πιθανότατα έχουν πουληθεί ως μέταλλο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Από τα 1500 αντικείμενα που λείπουν ή έχουν κλαπεί, 351 αντικείμενα έχουν ήδη επιστραφεί, ενώ περισσότερα από 300 άλλα αντικείμενα έχουν ταυτοποιηθεί, λέει το Μουσείο.

Όσμπορν: Αποφασισμένοι να πάρουμε ένα μάθημα για το τι πήγε στραβά

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το Βρετανικό Μουσείο τακτοποιεί τα εν οίκω του, πράγματι το αναθέσαμε επειδή ήμασταν αποφασισμένοι να λάβουμε τα μαθήματα για το τι πήγε στραβά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

«Το Βρετανικό Μουσείο έπεσε θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ζητάμε και πάλι συγγνώμη που αυτό επετράπη να συμβεί. Η συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα σημαίνει ότι η πλήρης έκθεση δεν μπορεί να δημοσιευτεί σήμερα, αλλά έχουμε αποδεχθεί πλήρως τις συστάσεις και έχουμε αρχίσει να ανακτούμε εκατοντάδες από τα κλεμμένα αντικείμενα”, είπε ο πρώην υπουργός οικονομικών.

«Πρόκειται για ένα χρήσιμο σύνολο συστάσεων, πολλές από τις οποίες ήδη υλοποιούμε. Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι αυτή ήταν μια εύκολη περίοδος για το Μουσείο, αλλά έχω τον απόλυτο θαυμασμό για τη δέσμευση του προσωπικού να οικοδομήσει ένα ισχυρότερο μέλλον για το Μουσείο που όλοι νοιαζόμαστε τόσο βαθιά» δήλωσε ο προσωρινός διευθυντή Σερ Μαρκ Τζόουνς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ