ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο Ρεκιάνες - Λάβα και τέφρα έχουν σκεπάσει την πόλη

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο Ρεκιάνες - Λάβα και τέφρα έχουν σκεπάσει την πόλη
Η έκρηξη του ηφαιστείου Ρεκιάνες AP Photo/Saul Santos

Λάβα και τέφρα έχουν σκεπάσει τη χερσόνησο Ρεκιάνες της Ισλανδίας από την έκρηξη του ηφαιστείου που σημειώθηκε τη Δευτέρα (19/12) στην περιοχή, μετά από εβδομάδες σεισμικής δραστηριότητας. 

Αποτελεί την τέταρτη έκρηξη στην περιοχή από το 2021 και την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ισλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, εκδόθηκε εντολή εκκένωσης για το Γκρίνταβικ και τους κοντινούς οικισμούς, καθώς διαφαινόταν η απειλή μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RUV.

Η λάβα πλησίασε την πόλη περισσοτέρων από 3.000 κατοίκων, σύμφωνα με το CNNi.

Λόγω της έγκαιρης εκκένωσης δεν απειλείται η ανθρώπινη ζωή, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ισλανδίας και προειδοποιεί τον κόσμο να μην πλησιάζει στην περιοχή.

Αν και η έκρηξη δεν αναμένεται να επηρεάσει κατοικημένες περιοχές ή κρίσιμες υποδομές και δεν αναμένεται πλέον να φτάσει στο Γκρίνταβικ, απελευθερώνει τοξικά αέρια, δήλωσε την Τρίτη (19/12) η Ισλανδική Τουριστική Επιτροπή.

«Συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην επισκέπτεστε τον τόπο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, έως ότου καταστεί ασφαλές» πρόσθεσε η Τουριστική Επιτροπή.

Στο μεταξύ, η συγκεκριμένη πόλη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επειδή απέχει περίπου επτά χιλιόμετρα από το περίφημο γεωθερμικό σπα Blue Lagoon.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ