ΚΟΣΜΟΣ

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Δικαστική ήττα για συγγραφέα που ήθελε να εκδώσει την «τέλεια συνέχεια»

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Δικαστική ήττα για συγγραφέα που ήθελε να εκδώσει την «τέλεια συνέχεια»
UNSPLASH

Ηττήθηκε σε δικαστική διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα της συνέχειας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» από το Ίδρυμα Τόλκιν ο συγγραφέας ιστοριών φαντασίας Demetrious Polychron. 

Ειδικότερα, ο Polychron με έδρα τις ΗΠΑ, δημοσίευσε αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «ιδανική συνέχεια» του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» με τίτλο «The Fellowship of the King» (Η συντροφιά του Βασιλιά).

Μάλιστα, σχεδίαζε το βιβλίο αυτό να είναι το πρώτο μιας σειράς επτά μερών εμπνευσμένη από το επιτυχημένο φράντσαϊζ.

Αλλά τον επόμενο Απρίλιο, ο Polychron προσπάθησε να μηνύσει το ίδρυμα Tolkien και την Amazon για την spin-off τηλεοπτική σειρά «The Rings of Power», γιατί όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος «παραβίαζε τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου του».

Η υπόθεση απορρίφθηκε από δικαστήριο της Καλιφόρνια, καθώς κρίθηκε ότι ο Polychron ήταν εκείνος που παραβίαζε στην πραγματικότητα το prequel της Amazon, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η δικαστική αυτή διαμάχη, όμως, σύμφωνα με το The Guardian το ίδρυμα Tolkien υπέβαλε ξεχωριστή μήνυση σε βάρος του προκειμένου να καταστρέψει όλα τα φυσικά και ψηφιακά αντίγραφα του «The Fellowship of the King» και να μην επιδιώξει να εκδώσει οποιαδήποτε συνέχεια της σειράς βιβλίων φαντασίας που σχεδίαζε.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο δικαστής Γουίλσον χαρακτήρισε τον αρχικό ισχυρισμό του Polychron για «προστασία πνευματικών δικαιωμάτων» ως «παράλογο» και «επιπόλαιο», δεδομένου ότι το έργο του βασίζεται εξ ολοκλήρου σε χαρακτήρες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Ο δικηγόρος του ιδρύματος, Στίβεν Μάιερ, δήλωσε: «Αυτή είναι μια σημαντική επιτυχία για το ίδρυμα Tolkien, το οποίο δεν θα επιτρέψει σε μη εξουσιοδοτημένους συγγραφείς και εκδότες να κερδίζουν χρήματα από τα πολύ αγαπημένα έργα του JRR Tolkien με αυτόν τον τρόπο.

«Αυτή η υπόθεση αφορούσε σοβαρή παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ