ΚΟΣΜΟΣ

Αμυντική συμφωνία υπογράφουν ΗΠΑ και Δανία

Αμυντική συμφωνία υπογράφουν ΗΠΑ και Δανία
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν. AP Photo/Virginia Mayo

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε ότι η σκανδιναβική χώρα έφτασε σε αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία θα επιτρέπει σε αμερικανικά στρατεύματα και εξοπλισμό να σταθμεύουν και να αποθηκεύονται αντίστοιχα στη δανέζικη επικράτεια.

Η 10ετής συμφωνία που ανακοινώθηκε έρχεται σε συνέχεια ανάλογων συμφωνιών που έκανε το τελευταίο διάστημα η Ουάσιγκτον με Φινλανδία και Σουηδία.

Οι διαπραγματεύσεις για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους και θα υπογραφεί στα τέλη της εβδομάδας, ενώ θα τεθεί σε ισχύ σε περίπου ένα χρόνο από τώρα, όταν θα έχει υιοθετηθεί η απαραίτητη σχετική νομοθεσία.

Την περασμένη Δευτέρα, η Φινλανδία επίσης υπέγραψε μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία παραχωρεί στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση στα μακρά σύνορα που διατηρεί η σκανδιναβική αυτή χώρα με τη Ρωσία.

Αντίστοιχη συμφωνία υπέγραψε και η Σουηδία με την αμερικανική υπερδύναμη στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η Νορβηγία, που επίσης διατηρεί ένα μικρό κομμάτι συνόρων με τη Ρωσία, είχε υπογράψει ήδη από το 2021 μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες του στρατού των ΗΠΑ στο έδαφός της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ