ΚΟΣΜΟΣ

Δεκαπέντε υποψηφιότητες για την ρωσική προεδρία «κόντρα» στον Πούτιν

Δεκαπέντε υποψηφιότητες για την ρωσική προεδρία «κόντρα» στον Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Συνολικά 16 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν υποβληθεί για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2024, με τα σενάρια που θέλουν τον νυν πρόεδρο να «παίζει χωρίς αντίπαλο» να απαντώνται με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο. 

«Αυτή τη στιγμή, οι φάκελοι 16 υποψηφίων έχουν ήδη παραληφθεί» δήλωσε την Τετάρτη (20/12) η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Έλα Παμφίλοβα στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να καταθέσουν αρχικό αίτημα εγγραφής στην Εκλογική Επιτροπή, όπως προβλέπει το επίσημο χρονοδιάγραμμα.

Εάν η Επιτροπή αποφανθεί θετικά, κάθε ανεξάρτητος υποψήφιος (που δεν υποστηρίζεται από ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Δούμα) θα πρέπει να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές υποστήριξης και να τις υποβάλει τουλάχιστον 45 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας στην Εκλογική Επιτροπή, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση μέσα σε δέκα ημέρες.

Μέρος στις εκλογές θα λάβουν οι προσαρτημένες περιοχές που ανήκαν στην Ουκρανία Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Στο μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν στοχεύει σε μια νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, που στην πραγματικότητα αποτελεί τυπική διαδικασία στο βαθμό που η αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί.

Και όσο για τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που έχουν μεγαλύτερη επιρροή, όπως ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή ή έχουν φύγει από τη χώρα.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στο Κρεμλίνο μέχρι το 2036, όταν θα είναι 84 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ