ΚΟΣΜΟΣ

Αθώος και επίσημα Αμερικανός που έμεινε άδικα στη φυλακή για 48 χρόνια

Αθώος και επίσημα Αμερικανός που έμεινε άδικα στη φυλακή για 48 χρόνια
Αίθουσα δικαστηρίου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Intime

Αθώο κήρυξε δικαστής στην Οκλαχόμα έναν άνδρα που πέρασε 48 χρόνια στη φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε στην μεγαλύτερη σε διάρκεια γνωστή καταδίκη στις ΗΠΑ.  

Ο Γκλιν Σίμονς 70 ετών αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο όταν ανακαλύφθηκε ότι σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία δεν είχαν δοθεί στους δικηγόρους του.

Πρόσφατα δικαστής τον κήρυξε και επίσημα αθώο.

«Το δικαστήριο διαπιστώνει με σαφή και πειστικά στοιχεία ότι το αδίκημα για το οποίο ο Σίμονς καταδικάστηκε, και φυλακίστηκε... δεν διαπράχθηκε από εκείνον» δήλωσε η δικαστής Έιμι Παλούμπο στην απόφασή της.

«Είναι ένα μάθημα ανθεκτικότητας και επιμονής», δήλωσε από την πλευρά του ο Σίμονς στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση, σύμφωνα με το Associated Press. «Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι δεν μπορεί να συμβεί, γιατί πραγματικά μπορεί».

Ο Σίμονς έμεινε στη φυλακή για 48 χρόνια, ένα μήνα και 18 μέρες για τη δολοφονία το 1974 της Κάρολιν σου Ρότζερς κατά τη διάρκεια ληστείας σε κάβα.

Τότε ήταν, όπως αναφέρει το BBC 22 ετών και αρχικά καταδικάστηκε σε θανατική ποινή η οποία μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Σίμονς έλεγε ότι είναι αθώος και ότι βρισκόταν στην Λουιζιάνα από όπου κατάγεται.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την αθώωσή του είπε ότι περίμενε πολύ καιρό για αυτή τη στιγμή και ότι δεν μπορεί να αλλάξει ό,τι έγινε αλλά μπορούν να αποδοθούν ευθύνες.

Καταδικασθέντες ενώ δεν έχουν διαπράξει έγκλημα στην Οκλαχόμα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση 175.000 δολλαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ