ΚΟΣΜΟΣ

Μητέρα με σπάνια διπλή μήτρα φέρνει στον κόσμο δύο μωρά σε δύο μέρες

Μητέρα με σπάνια διπλή μήτρα φέρνει στον κόσμο δύο μωρά σε δύο μέρες
Unsplash

Μια γυναίκα στις ΗΠΑ με σπάνια διπλή μήτρα γέννησε δύο φορές σε δύο ημέρες - μετά από εγκυμοσύνη που συμβαίνει «μία στο εκατομμύριο» και συνολικά 20 ώρες τοκετού.

Η Κέλσι Χάτσερ, 32 ετών, γέννησε μια κόρη την Τρίτη και μια δεύτερη την Τετάρτη, στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ (UAB).

Ανακοινώνοντας τον ερχομό των «θαυματουργών μωρών» της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κα Χάτσερ χαρακτήρισε τους γιατρούς ως «απίστευτους».

Τα κορίτσια περιγράφονται ως αδερφικά δίδυμα - με σπάνια ξεχωριστά γενέθλια.

Η κ. Χάτσερ είπε ότι η οικογένεια ήταν τώρα πίσω στο σπίτι και θα μπορούσε να «απολαύσει τις διακοπές» των Χριστουγέννων.

Η μητέρα ενημερώθηκε σε ηλικία 17 ετών ότι είχε διπλή μήτρα, μια σπάνια συγγενή ανωμαλία που επηρεάζει το 0,3% των γυναικών. Και οι πιθανότητες να μείνει έγκυος και στις δύο μήτρες ήταν ακόμη μικρότερες, «μία στο εκατομμύριο», σύμφωνα με το UAB.

Η κα Χάτσερ είχε τρεις προηγούμενες, υγιείς εγκυμοσύνες. Αυτή τη φορά, πίστευε ότι ήταν έγκυος μόνο σε μία μήτρα - μέχρι που ένας συνηθισμένος υπέρηχος αποκάλυψε ότι υπήρχε επίσης ένα μωρό στη δεύτερη.

Το νοσοκομείο περιέγραψε την εγκυμοσύνη της ως ρουτίνα. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ντέιβις, ο οποίος συνδιοργάνωσε τον τοκετό, τόνισε ότι κάθε μωρό είχε «έξτρα χώρο για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί».

Αυτό συνέβη επειδή κάθε μωρό είχε μια μήτρα για τον εαυτό του, είπε - σε αντίθεση με μια τυπική δίδυμη εγκυμοσύνη.

Ο τοκετός της κας Χάτσερ προκλήθηκε στις 39 εβδομάδες και χρειάστηκε διπλή παρακολούθηση στο νοσοκομείο - καθώς και διπλάσια στελέχωση.

Το πρώτο μωρό γεννήθηκε κολπικά περίπου στις 19:45 τοπική ώρα στις 19 Δεκεμβρίου και το δεύτερο ήρθε με καισαρική τομή περισσότερες από 10 ώρες αργότερα, περίπου στις 06:10 το επόμενο πρωί.

Ο καθηγητής Ντέιβις είπε ότι τα κορίτσια θα μπορούσαν να ονομαστούν αδερφικά δίδυμα - ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν κάθε μωρό αναπτύσσεται από ένα ξεχωριστό ωάριο, το καθένα γονιμοποιημένο από ένα ξεχωριστό σπέρμα.

«Στο τέλος της ημέρας, ήταν δύο μωρά σε μια κοιλιά ταυτόχρονα», είπε. «Απλώς είχαν διαφορετικά διαμερίσματα».

Τα αναφερόμενα περιστατικά παγκοσμίως είναι εξαιρετικά σπάνια. Το 2019, ένας γιατρός στο Μπαγκλαντές είπε στο BBC ότι μια γυναίκα είχε γεννήσει δίδυμα σχεδόν ένα μήνα μετά τη γέννηση ενός πρόωρου μωρού στην άλλη της μήτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ