ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα: Σε κλίμα κατάνυξης εορτασμοί στον κόσμο - Στη «σκιά» του πολέμου η Βηθλεέμ

Χριστούγεννα: Σε κλίμα κατάνυξης εορτασμοί στον κόσμο - Στη «σκιά» του πολέμου η Βηθλεέμ
Η λειτουργία στο Βατικανό AP Photo/Gregorio Borgia

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο, με τη γενέτειρα όμως του Ιησού, τη Βηθλεέμ να έχει μετατραπεί σε τόπο προσευχής για την Γάζα.

Ενώπιον 6.500 πιστών στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε μήνυμα ειρήνης για τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Ο ποντίφικας απέρριψε «την αναζήτηση για κοσμική δύναμη και φήμη και δόξα, που μετρά τα πάντα με την επιτυχία, τα αποτελέσματα και τους αριθμούς, έναν κόσμο που έχει εμμονή με τα επιτεύγματα».

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη Λειτουργία στο ΒατικανόAP Photo/Gregorio Borgia

Αντίθετα, ο Ιησούς επεσήμανε, ήρθε ταπεινά στον κόσμο. «Ο Θεός, από την άλλη πλευρά, δεν είναι Θεός του εμπορίου που υπόσχεται τα πάντα μονομιάς. Δεν μας σώζει πατώντας ένα κουμπί, αλλά μας πλησιάζει, για να αλλάξει τον κόσμο μας από μέσα» σημείωσε.

Για να καταλήξει: «Οι καρδιές μας είναι στη Βηθλεέμ, όπου ο Πρίγκιπας της Ειρήνης απορρίπτεται για άλλη μια φορά από τη μάταιη λογική του πολέμου» ανέφερε ο ποντίφικας.

Πώς υποδέχθηκαν οι πιστοί τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο;

Η κάθε χώρα υποδέχθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων πιστή στα ήθη και έθιμά της και με τη μεγαλοπρέπεια που αυτή η ημέρα απαιτεί.

Και ενώ στη Ρώμη τα γιορτάστηκαν σε κλίμα κατάνυξης με χιλιάδες πιστούς να παρίστανται στη Λειτουργία στο Βατικανό, στην Αυστραλία η ημέρα αυτή βρήκε τους πολίτες με μαγιό στην παραλία.

Με την καθιερωμένη ετήσια χριστουγεννιάτικη «βουτιά» υποδέχθηκαν και οι Γερμανοί την γέννηση του Χριστού.

Στην «καρδιά» της Αθήνας επέστρεψε η «Νύχτα των Ευχών» στην Πλατεία Κοτζιά παραμονή των παραμονή των Χριστουγέννων, με τον ουρανό να «ντύνεται» με τα πιο εντυπωσιακά του πυροτεχνήματα. Και το «ξέφρενο» βράδυ της παραμονής έχει δώσει τη θέση του στα οικογενειακά τραπέζια.

Στη «σκιά» του πολέμου η Βηθλεέμ

Στη Δυτική Όχθη από την άλλη, στη γενέτειρα του Χριστού, τη Βηθλεέμ, οι πιστοί προσεύχονται να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Ένας πόλεμος που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20.424 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Ένας πόλεμος που έχει εκτοπίσει 1,9 εκατομμύρια κατοίκους, το 85% του πληθυσμού.

Φέτος δεν στήθηκε φάτνη στη Βηθλεέμ. Η Μαρία και ο Ιωσήφ αναπαριστώνται με γκρίζα αγάλματα, ανάμεσα σε συντρίμμια, πίσω από συρματοπλέγματα. Λευκά σεντόνια αναπαριστούν όσους άμαχους χάθηκαν στον άνισο πόλεμο αυτό.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να γυρίσουμε σελίδα», δήλωσε ο πατριάρχης των Λατίνων του πατριαρχείου Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, που πήγε να ευλογήσει τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, στην Δυτική Όχθη, με την ασπρόμαυρη παλαιστινιακή μαντίλα, την κουφίγια, περασμένη στον λαιμό.

«Είναι πολύ δύσκολο να γιορτάσεις κάτι όταν ο λαός μας πεθαίνει» σημείωσε χαρακτηριστικά η 18χρονη Νικόλ Ναζάρ.

Παύση λίγων ωρών για την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει ανθρωπιστική παύση μέχρι και τις 14:00 το μεσημέρι στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, προκειμένου οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα.

Την είδηση μετέδωσε το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης N12 News.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ