ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ένταση των επιθέσεων «υπόσχεται» ο Νετανιάχου - Στόχος η καταστροφή της Χαμάς

Γάζα: Ένταση των επιθέσεων «υπόσχεται» ο Νετανιάχου - Στόχος η καταστροφή της Χαμάς
Τους στρατιώτες του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα επισκέφθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου Avi Ohayon/GPO/Handout via AP

Δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη παρά μόνο αφού η Λωρίδα της Γάζας «αποστρατιωτικοποιηθεί» και αφού «αποριζοσπαστικοποιηθεί» η «παλαιστινιακή κοινωνία»: Αυτό διεμήνυσε χθες, Δευτέρα 25/12, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ προειδοποίησε πως θα ενταθούν οι επιχειρήσεις για να «καταστραφεί» η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σιγήσουν τα όπλα, δεν διαφαίνεται καμία ανάπαυλα, έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου, με έναυσμα την αιματηρή επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν θα σταματήσουμε (...) θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, αφού επισκέφθηκε στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Τρία «προαπαιτούμενα»

Από τις στήλες των άρθρων γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο ισραηλινός πρωθυπουργός όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη:

«Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί».

Η αποτροπή της διακίνησης όπλων θα «απαιτήσει να δημιουργηθεί προσωρινή ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο της Γάζας», ανέφερε ακόμη ο Νετανιάχου, που αποκλείει την ανάθεση της διακυβέρνησης του θύλακα στην Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία προσάπτει πως «χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε.

Απαιτεί εθελοντική μετανάστευση

Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε επίσης διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας.

Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Χααρέτς.

Οργισμένη απάντηση Χαμάς

Η Χαμάς αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «γελοίο σχέδιο» τη δήλωση αυτή.

Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε, «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας», τόνισε σε ανακοίνωσή της σε εξοργισμένο τόνο.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 20.674 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 55.000.

Ο πόλεμος ανάγκασε 1,9 εκατομμύρια κατοίκους της μικρής περιοχής όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007 —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ασταμάτητα πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική καταστροφή. Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το σύνολο του πληθυσμού του θύλακα (2,4 εκατ.) θα βρεθεί αντιμέτωπο με οξεία διατροφική ανασφάλεια ως λιμό, εξηγούν.

Αν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες, η διανομή επαρκούς βοήθειας σε τρόφιμα είναι σχεδόν αδύνατη, προσθέτουν υπηρεσίες του ΟΗΕ. Επιχείρημα που απορρίπτει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κόεν, για τον οποίο «η συμπεριφορά του ΟΗΕ είναι ντροπή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ