ΚΟΣΜΟΣ

Επτά χώρες - επτά χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά «πιάτα» - Για ποιο ξεχωρίζει η Ελλάδα

Επτά χώρες - επτά χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά «πιάτα» - Για ποιο ξεχωρίζει η Ελλάδα
Κορμός yule, ή bûche de Noël UNSPLASH

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με πολλούς τρόπους σε πολλές γωνιές του πλανήτη και το «μενού» που «σφραγίζει» την ημέρα αυτή είναι τόσο διαφορετικό όσο και οι άνθρωποι που τη γιορτάζουν.

Το χριστουγεννιάτικο γεύμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον προορισμό, ωστόσο το ξέφρενο πάρτι σε όλες τις χώρες παραμένει «κοινός τόπος» παντού.

Το CNNi παρουσιάζει το σήμα κατατεθέν που χαρακτηρίζει το χριστουγεννιάτικο δείπνο επτά χωρών. Και από τις χώρες αυτές δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα.

Γαλλία

Οι Γάλλοι και οι Γαλλίδες απολαμβάνουν το πλούσιο γιορτινό τους γεύμα στις 24 Δεκεμβρίου, αναφέρει ο διάσημος ζαχαροπλάστης, Francois Payard σε συνέντευξή του στο CNNi.

Το δείπνο ξεκινάει γύρω στις 20:00 το βράδυ και σαν πρώτο πιάτο σερβίρονται θαλασσινά. Το πιο σύνηθες φαγητό είναι ένα θερμιδόρ αστακού – ψητός αστακός με μουστάρδα, κρόκους αυγών και κονιάκ.

Στη συνέχεια, πηγαίνει σε ένα μεγάλο καπόνι – ένα τρυφερό αρσενικό κοτόπουλο –που συνοδεύεται από πουρέ πατάτας και κάστανα σοταρισμένα με βούτυρο και φασκόμηλο. «Τα κάστανα είναι συστατικό στοιχείο για κάθε χριστουγεννιάτικο γεύμα για εμάς» σημειώνει ο Payard.

Το επιδόρπιο, ο μεγάλος τελικός, είναι ένας κορμός (yule, ή bûche de Noël). Συχνά σερβίρονται δύο γεύσεις, με σοκολάτα και με κάστανο.

Από το τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει ένα κόκκινο γαλλικό κρασί. Αγαπημένη προτίμηση είναι ένα κρασί από την Βουργουνδία, που ταιριάζει μάλιστα εξαιρετικά με το κοτόπουλο.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, οι Γάλλοι και οι Γαλλίδες απολαμβάνουν ένα πλούσιο πρωινό, με ομελέτα, καπνιστό σολομό και τοστ. Το γεύμα αυτό ολοκληρώνεται με διάφορα τυριά όπως Μπρι, Γκρουγιέρ και Munster, λέει ο Payard.

Ιταλία

Όπως οι Γάλλοι έτσι και οι Ιταλοί, οι Ιταλοί παραθέτουν το χριστουγεννιάτικο δείπνο την παραμονή. Ο γενικός διευθυντής του Mandarin Oriental Milan, Λούκα Φινάρντι, τονίζει ότι οι ντόπιοι συνήθως απολαμβάνουν ένα πλούσιο γεύμα πριν πάνε στην εκκλησία.

Ο καπνιστός σολομός με βουτυρωμένο κροστίνι ή καπνιστός παστός μπακαλιάρος αποτελούν τις βασικές επιλογές των Ιταλών και των Ιταλίδων για πρώτο πιάτο.

Στις παράκτιες περιοχές, όπως η ακτή του Αμάλφι, οι κάτοικοι μπορεί να ξεκινήσουν με ένα ωμό πιάτο (crudo), όπως για παράδειγμα λαβράκι με βότανα και θαλασσινό αλάτι, λέει ο Finardi.

Ακολουθούν τα τορτελίνια σε μπρόντο – γεμιστά ζυμαρικά λουσμένα σε ζεστό ζωμό από κοτόπουλο και τυρί παρμεζάνα – η τελευταία από τις οποίες πρέπει να προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Ιταλίας.

Για το κύριο γεύμα, οι Βόρειοι Ιταλοί τείνουν να ετοιμάζουν μία γεμιστή γαλοπούλα, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές συνηθίζουν να επιλέγουν ένα μεγάλο ψημένο λαβράκι που συνοδεύεται από ψητές πατάτες και λαχανικά.

Αυτό, όμως, που αποτελεί κάτι που δεν λείπει από κανένα ιταλικό τραπέζι είναι το πανετόνε.

ΠανετόνεUNSPASH

Το χριστουγεννιάτικο αυτό δείπνο συνοδεύει συνήθως ένα ένα αφρώδες κρασί.

Όσο για το διάσημο ιταλικό χριστουγεννιάτικο γεύμα των επτά ψαριών, ο Φινάρντι λέει ότι περιορίζεται κυρίως στην περιοχή της Καμπανίας, μεταξύ των οποίων η Ακτή Αμάλφι και τη Νάπολη.

Η ημέρα των Χριστουγέννων αφιερώνεται περισσότερο στην οικογένεια και λιγότερο στο φαγητό, λέει ο ίδιος. «Τρώμε ό,τι περίσσεψε και «ανακάπτουμε» από την προηγούμενη μέρα».

Ελλάδα

Η διάσημη Ελληνίδα σεφ, Μαρία Λόη, λέει ότι οι εορτασμοί στην Ελλάδα ξεκινούν την παραμονή των Χριστουγέννων κατά στις 7 το απόγευμα.

«Οι οικογένειες κάθονται γύρω από το τζάκι και τρώνε ένα σταρένιο ψωμί που φτιάχνουμε μόνο τα Χριστούγεννα, το λεγόμενο Χριστόψωμο» λέει. «Μερικά νοικοκυριά τρώνε επίσης χοιρινά λουκάνικα. Είναι η μόνη περίπτωση που οι Έλληνες τρώνε χοιρινό γιατί το κρέας δεν συνηθίζεται στην κουζίνα μας».

Το ελληνικό ΧριστόψωμοEUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αφού πάνε στη θεία κοινωνία νωρίς το πρωί την ημέρα των Χριστουγέννων, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες επιστρέφουν στα σπίτια τους για ένα ολοήμερο φαγοπότι, σημειώνει.

Τα μελομακάρονα προηγούνται και ακολουθεί η κοτόσουπα με κριθαράκι. Λίγες ώρες αργότερα, συνήθως προτιμούν είτε για μια ψητή γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρια είτε παραλλαγές ψητού ή κοκκινιστού κρέατος. Στα συνοδευτικά επιλέγουν σοταρισμένα άγρια ​​χόρτα, μαρουλοσαλάτα με κρεμμύδι και φέτα και ψητές λεμονάτες πατάτες.

Το επιδόρπιο είναι ελαφρύ. Πολλοί και πολλές επιλέγουν ψημένα μήλα με μέλι και καρύδια ή γιαούρτι με μέλι. Το κόκκινο κρασί αποτελεί την πιο διαδεδομένη επιλογή για το ελληνικό τραπέζι.

Αγγλία

Οι Βρετανοί συνήθως δεν επιδίδονται σε μεγάλο γιορτινό γεύμα την παραμονή των Χριστουγέννων. «Την 24η Δεκεμβρίου μαγειρεύουμε με τις οικογένειές μας και πάμε σε μια τοπική παμπ» λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας πολυτελών ταξιδιών NoteWorthy, Nicola Butler.

Οι μεγάλοι εορτασμοί ξεκινούν το πρωί των Χριστουγέννων με ένα ποτήρι σαμπάνια και ένα πρωινό με καπνιστό σολομό και κομμάτια κιμά, εξηγεί. Αργότερα εκείνη την ημέρα, αφού προβληθεί η ετήσια χριστουγεννιάτικη ομιλία της βασίλισσας, έρχεται η ώρα του δείπνου.

Μια γαλοπούλα ή ψητό μοσχάρι και πλήθος συνοδευτικών όπως ψητό παστινάκι και καρότα, βουτυρωμένα μπιζέλια και λαχανάκια Βρυξελλών. Τα περισσότερα οικογενειακά τραπέζια έχουν επίσης και πουτίγκα Γιορκσάιρ, τα κλασικά αγγλικά αλμυρά ψωμάκια.

Για επιδόρπιο ακολουθεί η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, η οποία είναι στην πραγματικότητα ένα σκούρο και χορταστικό κέικ που φτιάχνεται με αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά και κονιάκ. Και φυσικά «έχουμε πολύ κρασί για να συνοδεύσουμε το φαγητό», λέει ο Μπάτλερ.

Μεξικό

Οι Μεξικάνοι κάνουν τις γιορτές των Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Pablo Carmona και τον Josh Kremer, συνιδρυτές της Paradero Hotels.

«Οι οικογένειες σημαίνουν τους εορτασμούς σπάζοντας μια πινιάτα που είναι γεμάτη με καραμέλες σε γεύσεις τσίλι και ταμαρίνδου» λέει ο Kremer. Το δείπνο ακολουθεί συνήθως κατά τις 7 έως και 10 το βράδυ.

Το γεύμα ξεκινά με ποσόλα, ένα στιφάδο με μεγάλους κόκκους καλαμποκιού και χοιρινό ή μοσχάρι που συνοδεύεται από μέχρι και 20 καρυκεύματα όπως κόλιανδρο, τσίλι, μαϊντανό, και διάφορα τυριά.

Ακολουθεί το entrée, μία αμερικάνικη συνταγή, με γαλοπούλα που συνοδεύεται από πουρέ πατάτας και πράσινα φασόλια.

Για επιδόρπιο κρεμώδες φλάν με φράουλες. Αλλά το γεύμα δεν μπορεί να είναι πλήρες χωρίς τεκίλες και μεζκάλ να συνοδεύουν το φαγητό.

Στις 25, πολλοί Μεξικανοί ζεσταίνουν τα περισσεύματα από το προηγούμενο βράδυ. «Είμαστε κουρασμένοι και δεν θέλουμε να μπούμε στον κόπο να μαγειρέψουμε ξανά» λέει η Carmona.

Κόστα Ρίκα

Στην Κόστα Ρίκα τα Χριστούγεννα γιορτάζονται τα μεσάνυχτα κάπως... υπερβολικά λέει ο ιδιοκτήτης των Nayara Hotels, Leo Ghitis.

«Βγαίνουμε τα μεσάνυχτα και επιστρέφουμε σπίτι για να φάμε ένα τεράστιο γεύμα στις 2 τα ξημερώματα».

Οι σπιτικές πίτες ταμάλες, που γίνονται γεμιστές με κοτόπουλο, χοιρινό, λαχανικά και τυρί δίνουν «το σήμα» για την έναρξη του δείπνου. Στη συνέχεια ακολουθεί το arroz con pollo, το «εθνικό πιάτο» της Κόστα Ρίκα που φτιάχνεται με ρύζι πράσινα φασόλια, μπιζέλια, καρότα, σαφράν, κόλιανδρο και ένα ολόκληρο κοτόπουλο ψιλοκομμένο.

Το arroz con polloAP Photo/Elizabeth Karmel

Το τρίτο πιάτο είναι μια ποικιλία από... πρωτεΐνες στη σχάρα. Οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα που ζουν σε παραθαλάσσια περιοχή προτιμούν θαλασσινά όπως το μάρλιν, τόνο, mahi mahi, γαρίδες και αστακό, ενώ οι κάτοικοι της ενδοχώρας προτιμούν στο βόειο κρέας, το χοιρινό και το κοτόπουλο. Το πιάτο αυτό συνοδεύουν με ρύζι και μαυρομάτικα φασόλια, βραστό φοίνικα με κρέμα γάλακτος και μια σαλάτα με φοίνικες και αβοκάντο.

Το επιδόρπιο είναι συνήθως ένα φλάν καρύδας και arroz con leche - ρύζι με γάλα, ζάχαρη και κανέλα (αυτό που στην Ελλάδα είναι γνωστό σαν ρυζόγαλο).

«Συμπληρώνουμε το γεύμα με άφθονο ρούμι και «παραδινόμαστε» κατά τις 4-5 το πρωί», λέει ο Ghitis.

Ανήμερα των Χριστουγέννων προσπαθούν να φάνε ό,τι επέμεινε από το δείπνο τους το ξημέρωμα και βγαίνουν στους δρόμους για υπαίθρια πάρτι.

Μπαχάμες

Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι η «μεγάλη γιορτή φαγητού» για τις Μπαχάμες, σχολιάζει η διευθύντρια πολιτισμού του Rosewood Baha Mar, Vonya Ifill.

Οι ντόπιοι παραθέτουν ένα μεγάλο δείπνο με γαλοπούλα, ζαμπόν, μακαρόνια και τυρί, μπιζέλια, ρύζι με γάλα καρύδας και πατατοσαλάτα.

«Αφού δειπνήσουμε το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα βγαίνουμε έηω και γιορτάζουμε την Boxing Day στο Φεστιβάλ Junkanoo» προσθέτει.

«Μετά από μια ολονύχτια παρέλαση και ατελείωτο χορό μέχρι πρωινές ώρες, ολοκληρώνουμε τους εορτασμούς με βραστό ψάρι ή ψάρι στιφάδο» ανήμερα των Χριστουγέννων.

Τα θαλασσινά συνοδεύονται πάντα από ψωμί πατάτας ή Johnny Cake, ψωμί από καλαμποκάλευρο.

CNNi, Shivani Vora / 7 countries, 7 traditional Christmas feasts

ΔΗΜΟΦΙΛΗ