ΚΟΣΜΟΣ

Υπό τον φόβο τρομoκρατικών επιθέσεων η έλευση του 2024 - Αυξημένα μέτρα σε ΕΕ και ΗΠΑ

Υπό τον φόβο τρομoκρατικών επιθέσεων η έλευση του 2024 - Αυξημένα μέτρα σε ΕΕ και ΗΠΑ
AP Photo / Thibault Camus

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και η Ελλάδα με αυξημένες περιπολίες στους εορτασμούς για την έλευση του 2024 εξαίτιας φόβων για εκδήλωση τρομοκρατικών ενεργειών.

Για την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των εορταστικών εκδηλώσεων, στην Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία, έχουν επιστρατευτεί, χιλιάδες αστυνομικοί, drones, ελεύθεροι σκοπευτές και εκπαιδευμένα σκυλιά που θα παρακολουθούν ύποπτες κινήσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου διοργανώνονται οι εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς, ενώ ανάλογη εικόνα επικρατεί και στη Νέα Υόρκη.

Στη Γερμανία ειδικότερα, ο φόβος για βίαια επεισόδια στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή, έχει κινητοποιήσει πάνω από 2000 αστυνομικούς στις πλατείες του Βερολίνου καθώς λίγο πριν την εκπονή του 2023 οι Αρχές καταγράφουν άνοδο των αντισημιτικών περιστατικών.

Στην Αυστρία οι Αρχές αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από εκκλησίες και χριστουγενιάτικες αγορές της Βιέννης

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα

Αυξημένοι είναι οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου και εξόδου στην Ελλάδα και κυρίως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για την ενίσχυση της ασφάλειας από τυχόν τρομοκρατικό χτύπημα.

Αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, τμήματα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ θα βρίσκονται επί ποδός, σύμφωνα με πληροφορίες από το OPEN.

Συγκεκριμένα στην Αττική θα γίνουν αυξημένες περιπολίες και αστυνομικοί με πολιτικά θα κινούνται στο κέντρο και σε εορταστικές εκδηλώσεις.

Σε επιφυλακή οι Αρχές στη Νέα Υόρκη

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται και το εμβληματικό κέντρο του κόσμου στη Νέα Υόρκη

Όπως μεταδίδει το CΝΝ, το κέντρο επιχειρήσεων του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Υόρκης, η υπηρεσία πληροφοριών και η αντιτρομοκρατική ομάδα κρούσης του FBI, όλοι έχουν συγκεντρώσει την προσοχή τους στο κέντρο επιχειρήσεων στο κάτω Μανχαταν Εκεί, ένα δίκτυο από κάμερες ασφαλείας, ομάδες αντιμετώπισης ελεύθερων σκοπευτών στους γύρω ουρανοοξύστες, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που ανιχνεύουν βόμβες και θα κινούνται μέσα στην περίμετρο του εμβληματικού κέντρου

«Θα είμαστε εκεί έξω με τα σκυλιά μας, τα αλογά μας τα drones, τα ελικόπτερα, τα σκάφη Θα λειτουργήσει ολόκληρος ο μηχανισμός δημόσιας ασφαλείας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ερικ Άνταμς Δήμαρχος Νέας Υόρκης

Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας την Πρωτοχρονιά

Περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής, όπως και 5000 στρατιωτικοί, θα κινητοποιηθούν την Κυριακή, για να εγγυηθούν το ασφαλές πέρασμα στο νέο έτος, μεταξύ αυτών 6000 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου στο Παρίσι, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν εξήγησε ότι «σε ένα πλαίσιο πολύ αυξημένης τρομοκρατικής απειλής λόγω της σύρραξης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», «73 κινητές μονάδες των δυνάμεων επιβολής του νόμου» θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό, όπως και ελικόπτερα.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου προβλέπονται μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε σύγκριση με πέρυσι ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024, η πώληση και κατανάλωση αλκοόλ θα απαγορεύονται σε ορισμένα σημεία.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά στο Παρίσι θα ξεκινήσουν στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθούν γύρω στις 00.30 τοπική ώρα (01.30 ώρα Ελλάδας), είπε ο αστυνομικός διευθυντής Λοράν Νουνιέζ.

Προκειμένου να εισέλθουν στην περίμετρο των εκδηλώσεων, οι θεατές θα υποβάλλονται σε έλεγχο, διευκρίνισε, προσθέτοντας πως «σε αυτήν την περίμετρο, οι πωλήσεις αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα (για παράδειγμα μαχαίρια) θα απαγορευτούν».

Οι αρχές αναμένουν ότι θα προσέλθουν 700.000 έως 1 εκατομμύρια άνθρωποι στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο θεατές συνολικά στη γαλλική πρωτεύουσα. Τεράστιες οθόνες θα εγκατασταθούν από την Πλατεία Κονκόρντ έως το Σανζ Ελιζέ.

Επιπλέον, θα αναπτυχθούν ντρόουν. Σε ένα πλαίσιο σημαντικού τρομοκρατικού κινδύνου, ο Νταρμανέν υπενθύμισε, επίσης, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν πλήρως κινητοποιηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ