ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Το προφίλ του μελλοντικού Βασιλιά μετά την αιφνίδια παραίτηση της μητέρας του

Δανία: Το προφίλ του μελλοντικού Βασιλιά μετά την αιφνίδια παραίτηση της μητέρας του
EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Στο τιμόνι της μοναρχίας στη Δανία θα βρεθεί πλέον το αμέσως προσεχές διάστημα ο πρίγκηπας Φρέντερικ, μετά την απόφαση της μητέρας τους βασίλισσας Μαργκρέτε, να παραιτηθεί από τον θρόνο έπειτα από 52 χρόνια.

Χαρτογραφώντας το προφίλ του μελλοντικού βασιλιά της Δανίας, φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος με το περιβάλλον , ένας επαναστατημένος έφηβος που μετατράπηκε σε οικογενειάρχη και ο οποίος επιδιώκει την χαλαρή, φιλελεύθερη μοναρχία στη χώρα του.

Παθιασμένος με το περιβάλλον, ο πρίγκιπας Φρέντερικ έχει διακριτικά επιβληθεί στη σκιά της εξαιρετικά δημοφιλούς μητέρας του, της βασίλισσας Μαργκρέτε II, υπερασπιζόμενος τη Δανία και την προσπάθειά της να βρει λύσεις για την κλιματική κρίση.

«Όταν έρθει η ώρα, θα οδηγήσω το πλοίο », δήλωσε ο ίδιος το 2022. «Θα σας ακολουθήσω, όπως ακολουθήσατε τον πατέρα σας στην ηγεσία του θεσμού 1.000 ετών», πρόσθεσε ο πρίγκιπας Φρέντερικ, απευθυνόμενος στη μητέρα του. Και μετά τη συγκλονιστική ανακοίνωση της μητέρας του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι σκοπεύει να παρατεθεί στις αρχές του 2024, σύντομα θα έχει την ευκαιρία του.

«Δεν ήταν ακριβώς επαναστάτης, αλλά ως παιδί και νέος άνδρας, ένιωθε πολύ καλά με την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και τη γνώση ότι επρόκειτο να γίνει βασιλιάς», δήλωσε η Gitte Redder, ειδικός στη βασιλική οικογένεια της Δανίας. «Απέκτησε αυτοπεποίθηση μόνο στα μέσα της δεκαετίας του 20 », δήλωσε στο AFP.

Ο Φρέντερικ δυσανασχετούσε με τους γονείς του που τον παραμέλησαν καθώς εκπλήρωναν τις βασιλικές τους πρόσθετες. Αναζήτησε παρηγοριά στα γρήγορα αυτοκίνητα και θεωρήθηκε ένας κακομαθημένος πρίγκιπας των πάρτι στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αλλά η άποψη αυτή άρχισε να αλλάζει αφότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους το 1995, ο πρώτος Δανός βασιλικός που ολοκλήρωσε πανεπιστημιακές σπουδές. Η φοίτησή του στο πανεπιστήμιο περιελάμβανε και ένα πέρασμα από το Χάρβαρντ των ΗΠΑ, όπου είχε εγγραφεί με το ψευδώνυμο Frederik Henriksen

Το ψεύτικο επώνυμο ήταν μια νύξη προς τον πατέρα του, τον Γάλλο διπλωμάτη Henri de Monpezat, ο οποίος έγινε πρίγκιπας πρόξενος Henrik όταν παντρεύτηκε τη Μαργκρέτε. Αλλά ο Φρέντερικ -που μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά- άρχισε πραγματικά να ωριμάζει στον ρόλο του κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στους τρεις κλάδους του στρατού της Δανίας.

Ο πρίγκιπας υπηρέτησε στο Σώμα Βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού -όπου είχε το παρατσούκλι «Pingo»- ένας από τους μόλις τέσσερις από τους 300 νεοσύλλεκτους που πέρασαν όλες τις εξετάσεις το 1995. Το 2000, έλαβε μέρος σε μια τετράμηνη αποστολή στην Ελλάδα. .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ