ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: 62 οι νεκροί από το σεισμό - Δύσκολη η πρόσβαση από τα σωστικά συνεργεία

Ιαπωνία: 62 οι νεκροί από το σεισμό - Δύσκολη η πρόσβαση από τα σωστικά συνεργεία
AP Photo/Hiro Komae

Νεκρούς και τραυματίες από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ συνεχίζει να μετρά η Ιαπωνία την ώρα που τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να φτάσουν στο επίκεντρο καθώς ολόκληρες περιοχές έχουν αποκοπεί. 

Ο νεότερος απολογισμός είναι τουλάχιστον 62 νεκροί πάνω από 300 τραυματίες, περίπου 20 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σπίτια κατέρρευσαν, κτήρια πήραν φωτιά και δρόμοι υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, δυσχεραίνοντας το έργο των υπηρεσιών διάσωσης.

Το επίκεντρο του σεισμού των 7,6 βαθμών ήταν η χερσόνησος Νότο, στην κεντρική Ιαπωνία.

Ο πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν εγκλωβιστεί σε έναν «αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο» για τη διάσωση επιζώντων.

Αυτό γιατί όπως είπε περίπου 3.000 διασώστες προσπαθούν να φτάσουν σε τμήματα της χερσονήσου Νότο. Οι έρευνες ελικοπτέρων έδειξαν πολλές πυρκαγιές και εκτεταμένες ζημιές σε κτήρια και υποδομές. Η πόλη Γουατζίμα, στο βόρειο άκρο του Νότο, έχει αποκοπεί από χερσαίους δρόμους.

Στην παράκτια πόλη Σούζου περίπου το 90% των σπιτιών της πόλης είχαν «καταστραφεί εντελώς ή σχεδόν εντελώς», δήλωσε ο δήμαρχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Ο ιαπωνικός στρατός έχει μοιράσει προμήθειες όπως τρόφιμα, νερό και κουβέρτες για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι 57.360 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν.

Δεκάδες χιλιάδες γεύματα παραδίδονται σε όλη την πληγείσα περιοχή.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, προειδοποίησε τον κόσμο να «είναι σε εγρήγορση» για περισσότερους σεισμούς «έντασης έως και 7» την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ