ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Πέντε άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε σπήλαιο που πλημμύρισε – Δυσχεραίνουν τη διάσωση οι βροχές

Σλοβενία: Πέντε άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε σπήλαιο που πλημμύρισε – Δυσχεραίνουν τη διάσωση οι βροχές
Το Krizna Jama είναι το τέταρτο μεγαλύτερο γνωστό υπόγειο οικοσύστημα στον κόσμο με μοναδικές λίμνες https://krizna-jama.si/ Files

Μια τριμελής οικογένεια και οι δύο οδηγοί - ξεναγοί  έχουν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο Krizna Jama στη νοτιοδυτική Σλοβενία από χθες (Σάββατο 6/1), όταν η στάθμη του νερού αυξήθηκε στο εσωτερικό του, εμποδίζοντας την έξοδο.

Οι πλημμύρες στις υπόγειες λίμνες προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή.

Οι σλοβενικές ομάδες διάσωσης λένε ότι οι δύτες έφτασαν στην ομάδα, τους μετέφεραν σε ένα ασφαλές σημείο που προβλέπεται για τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τους παρείχαν τροφή και νερό και έστησαν ένα θερμαινόμενο καταφύγιο όπου θα πρέπει να περιμένουν να πέσει η στάθμη του νερού.

Και οι πέντε άνθρωποι είναι καλά, δήλωσε ο Ιγκόρ Μπένκο, επικεφαλής της Σπηλαιολογικής Ένωσης της Σλοβενίας.

Η ομάδα μπήκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου για μια περιήγηση στο σύστημα σπηλαίων μήκους 8 χιλιομέτρων με μια αλυσίδα υπόγειων λιμνών. Η είσοδος των επισκεπτών επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο ξεναγήσεων. Ο Μπένκο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων STA ότι μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να είναι και πάλι ασφαλές το πέρασμα.

Σύμφωνα με το Associated Press 35 διασώστες σπηλαίων και 8 δύτες από όλη τη Σλοβενία συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης, με τη βοήθεια 11 πυροσβεστών και μελών της δύναμης πολιτικής προστασίας.

Από τη στιγμή που η ομάδα εντοπίστηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από την είσοδο του σπηλαίου, θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ώρες για να τους προσεγγίσει μια νέα ομάδα δυτών, είπαν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η οριστική διάσωση θα εξαρτηθεί από το αν θα υποχωρήσει το επίπεδο των υδάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων STA.

Αυτό μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, αλλά μπορεί να χρειαστούν και δύο ημέρες.

Το Krizna Jama είναι το τέταρτο μεγαλύτερο γνωστό υπόγειο οικοσύστημα στον κόσμο όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, με 22 κρυστάλλινες λίμνες. Δείτε φωτογραφίες:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ