ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ισπανίδα απομακρύνθηκε βιαίως αφού επέστρεψε από χριστουγεννιάτικες διακοπές

Βρετανία: Ισπανίδα απομακρύνθηκε βιαίως αφού επέστρεψε από χριστουγεννιάτικες διακοπές
Βρετανικό αεροδρόμιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Alberto Pezzali

Μοιραία αποδείχθηκε η απόφαση μιας Ισπανίδας να βρεθεί στην πατρίδα της για τις διακοπές των Χριστουγέννων

Η 34χρονη απομακρύνθηκε βίαια από το Ηνωμένο Βασίλειο παρά το γεγονός ότι παρουσίασε στους συνοριακούς υπαλλήλους τα έγγραφα του Brexit που αποδεικνύουν ότι έχει δικαίωμα να ζει και να εργάζεται στη χώρα.

Μάλιστα επέστρεψε, όπως αναφέρει ο Guardian στην Ισπανία αφού παρέμεινε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο αεροδρόμιο του Λούτον στις 26 Δεκεμβρίου και της είπαν ότι «χάνει τον χρόνο της» αν πιστεύει ότι τα έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών που είχε μαζί της και τα οποία αποδεικνύουν το δικαίωμά της να ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι έγκυρα.

«Πήγα σπίτι επειδή η αδελφή μου είχε ένα κοριτσάκι και κυριολεκτικά τέσσερις ημέρες αργότερα στο αεροδρόμιο του Λούτον με πήγαν στο δωμάτιο κράτησης, πήραν τα πράγματά μου και το τηλέφωνό μου και μου είπαν να περιμένω εκεί. Με άφησαν εκεί όλη τη νύχτα και μετά με έβαλαν σε ένα αεροπλάνο», δήλωσε.

Η απομάκρυνσή της την άφησε σε κατάσταση σοκ, ενώ παράλληλα κατέδειξε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ των οποίων οι αιτήσεις παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει της συμφωνίας αποχώρησης από το Brexit δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο σύζυγος της πέταξε στην Ισπανία για να βοηθήσει αφού οι Βρετανοί συνοριοφύλακες την προειδοποίησαν να μην προσπαθήσει να ξαναμπεί στη χώρα για ένα μήνα.

«Υποτίθεται ότι θα επέστρεφα στη δουλειά μου, αλλά τώρα η ζωή μου έχει χαθεί. Όλα μου τα πράγματα είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο: ο σκύλος μου, το αυτοκίνητό μου. Έκανα αυτή τη μαθητεία κτηνιατρικής νοσηλευτικής, που ήταν το όνειρό μου. Αν προσπαθήσω να γυρίσω πίσω, θα είναι ακόμα χειρότερα».

Η 34χρονη είχε υποβάλει καθυστερημένη αίτηση για το πρόγραμμα εγκατάστασης στην ΕΕ το 2023 και ζούσε με τον σύζυγό της και τα πεθερικά της.

Η αίτησή της απορρίφθηκε τον Ιούνιο με την αιτιολογία ότι δεν προσκόμισε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, αλλά είχε ζητήσει διοικητική επανεξέταση της απόφασης και είχε πιστοποιητικό αίτησης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτό αναφέρεται ότι «μπορείτε να εργαστείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να λάβετε απόφαση σχετικά με την αίτησή σας στο σύστημα εγκατάστασης της ΕΕ».

Η γυναίκα έζησε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2014 έως το 2018 και είχε επιστρέψει πιο πρόσφατα μετά από μια περίοδο στη Νότια Αφρική, όπου ο σύζυγός της ολοκλήρωνε το διδακτορικό του. Η πανδημία του Covid και ο περιορισμός στις μετακινήσεις σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με τους κανόνες επιτρέπεται να υποβάλει εκπρόθεσμη αίτηση, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι η απομάκρυνσή της από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν τόσο μακρά ώστε να ακυρώσει τα δικαιώματά της βάσει της συμφωνίας αποχώρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ