ΚΟΣΜΟΣ

Ακατάλληλα ή επικίνδυνα τα προγράμματα γυμναστικής του TikTok, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ακατάλληλα ή επικίνδυνα τα προγράμματα γυμναστικής του TikTok, προειδοποιούν οι ειδικοί
H κατηγορία γυμναστικής του TikTok – που ονομάστηκε FitTok – έχει πάνω από 64 δισεκατομμύρια προβολές TikTok

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη γυμναστική τους, με το TikTok να είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες. Πράγματι, η κατηγορία γυμναστικής του – που ονομάστηκε FitTok – έχει πάνω από 64 δισεκατομμύρια προβολές. Είναι όμως οι αναρτημένες προπονήσεις, ασκήσεις και προκλήσεις πραγματικά ασφαλείς και αποτελεσματικές;

Πρόσφατες μελέτες συστήνουν επιφυλακτικότητα. Σχεδόν τα δύο τρίτα των κορυφαίων λογαριασμών «fitspiration» του Instagram δεν περιείχαν αξιόπιστες πληροφορίες, σύμφωνα με μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health. Και ενώ οι influencers της γυμναστικής μπορούν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να γίνουν πιο δραστήριοι σωματικά, κάτι που είναι θετικό, η ποιότητα και η ακρίβεια του περιεχομένου τους είναι ανησυχητική, σύμφωνα με μια έρευνα του 2022 στο Frontiers in Public Health.

«Υπάρχουν πολλές μη βιώσιμες και μη ρεαλιστικές προπονήσεις στο TikTok, ακόμη και κάποιες επικίνδυνες συμβουλές», δηλώνει ο Τζες Μπράουν, πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής και ιδρυτής του The Glute Recruit στο Γουέστσεστερ της Νέας Υόρκης.

Επιπλέον, πολλές από τις πληροφορίες γύρω από τη γυμναστική στο TikTok δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη ή δεν δημοσιεύονται από επαγγελματίες γυμναστές, σύμφωνα με τη Μόνικα Τζόουνς, πιστοποιημένη προσωπική γυμνάστρια στην Ουάσινγκτον. «Και μην ξεχνάτε ότι οι συγκεκριμένες προπονήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη την υγεία σας, το οικογενειακό σας ιστορικό, την ευλυγισία σας, το εύρος της κίνησής σας και άλλους παράγοντες», σημειώνει.

Προσοχή σε ορισμένα βίντεο του TikTok

Δυστυχώς, μερικά από τα πιο δημοφιλή βίντεο του TikTok είναι από τα πιο προβληματικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται η σωρεία από challenges που υπόσχονται ότι θα χάσετε ένα συγκεκριμένο ποσό βάρους ή θα αναπτύξετε μια συγκεκριμένη σωματική διάπλαση μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

«Αν υπάρχει μια προπόνηση που εγγυάται αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό είναι μη ρεαλιστικό», υποστηρίζει ο Μπράουν. «Και αν στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, όπως τη χαλαρή κοιλιά, ο αληθινός στόχος είναι οι ανασφάλειες των ανθρώπων. Είναι απλά προπονήσεις click-bait για να ζητήσουν χρήματα».

Μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις γυμναστικής στο TikTok περιλαμβάνει την ανάπτυξη των κοιλιακών σας μυών. Αυτές οι προκλήσεις «ab-shred» συχνά απεικονίζουν έναν influencer να κάνει μια άσκηση ή μια σειρά κινήσεων που, αν επαναλαμβάνεται καθημερινά για μια ή δύο εβδομάδες, υπόσχεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα ένα σέξι six-pack. «Αυτό αποκλείεται», λέει ο Μπράουν. «Οι κοιλιακοί είναι μία από τις πιο δύσκολες περιοχές για να μειωθεί το σωματικό λίπος, επειδή έχουμε πολλά λιποκύτταρα στην κοιλιά μας».

Δυστυχώς, θα υπάρχουν πάντα τάσεις που θα επικεντρώνονται γύρω από την επίτευξη γρήγορων αποτελεσμάτων, επειδή αυτά τραβούν την προσοχή των ανθρώπων, δηλώνει η Τζόουνς.

«Αλλά είναι σημαντικό να βλέπετε τη φυσική σας κατάσταση και την υγεία σας ως ένα δια βίου ταξίδι, όχι ως κάτι που μπορείτε να επιτύχετε μέσα σε 10 έως 90 ημέρες».

Το «Dry scooping» ήταν μια πρόσφατη τάση γυμναστικής στο TikTok που τώρα φαίνεται να έχει αποκλειστεί από την πλατφόρμα. Ζητούσε από τον ασκούμενο να καταπιεί μια μεζούρα πρωτεϊνικού συμπληρώματος διατροφής σε σκόνη πριν από την προπόνησή του, χωρίς να την αναμίξει με νερό, όπως προβλέπεται. Υποτίθεται ότι έτσι θα έχει πιο γρήγορα και έντονα αποτελέσματα, επειδή το σώμα απορροφά την καφεΐνη και τα άλλα διεγερτικά της σκόνης πιο γρήγορα.

Όμως οι ειδικοί λένε ότι η πρακτική αυτή είναι επικίνδυνη –πιθανώς ακόμη και θανατηφόρα – καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπνευστική ή καρδιαγγειακή δυσχέρεια.

«Αυτή η πρακτική είναι μέρος της κουλτούρας της άμεσης ικανοποίησης που έχουμε», δήλωσε ο Τζόουνς. «Και αν θέλετε μια καλή προπόνηση cardio, στην πραγματικότητα θα λειτουργήσει εναντίον σας, επειδή οποιαδήποτε ξηρή σκόνη περνάει μέσα από τους πνεύμονές σας θα προκαλέσει φλεγμονή».

Πώς να βρείτε ποιοτικές προπονήσεις

Πώς μπορείτε να διαχωρίσετε τις ποιοτικές προπονήσεις από τις επικίνδυνες μόδες; Πρώτον, ελέγξτε τα διαπιστευτήρια εκείνων που κάνουν τις αναρτήσεις. Θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες γυμναστές που έχουν εμπειρία στη δουλειά με άλλους ανθρώπους. Θέλετε επίσης έναν προπονητή που δίνει έμφαση στη βελτίωση της δύναμης και της καρδιαγγειακής υγείας και όχι κάποιον που εστιάζει στον τύπο σώματος, συνιστά η Μπράουν.

Ένας ποιοτικός influencer θα πρέπει επίσης να υιοθετεί μια ισορροπημένη προσέγγιση στη γυμναστική, ενθαρρύνοντας την ψυχική ευεξία, την αυτοφροντίδα και τη σημασία του να ακούτε το σώμα σας εκτός από τη φυσική κατάσταση. Εάν έχετε τη δυνατότητα, παρακάμψτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεργαστείτε απευθείας με έναν προσωπικό γυμναστή που θα δημιουργήσει προπονήσεις με βάση το σώμα και τους στόχους σας.

Με πληροφορίες από: Popular TikTok workouts may be dangerous or ineffective, experts say by Melanie Radzicki McManus, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ