ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις από Χεζμπολάχ και Ιράν για το χτύπημα στους Χούτι - Τι όπλισε το χέρι του Μπάιντεν

Αντιδράσεις από Χεζμπολάχ και Ιράν για το χτύπημα στους Χούτι - Τι όπλισε το χέρι του Μπάιντεν
Αντάρτες Χούθι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Wael Qubady

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η επίθεση που πραγματοποίησαν ΗΠΑ και Βρετανία κατά των Χούθι στη Υεμένη, η οποία έχει φέρει τον Τζο Μπάιντεν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που δεν ήθελε την γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή. 

Η σιιτική ένοπλη παράταξη Χεζμπολάχ του Λιβάνου καταδίκασε την επίθεση εναντίον των Χούθι στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην Υεμένη.

Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται —όπως και οι Χούθι— προσκείμενη στο Ιράν, πρόσθεσε πως «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο Καναάνι.

«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».

Η Ρωσία πάλι γνωστοποίησε πως ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει τα πυραυλικά πλήγματα στην Υεμένη που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι.

Επίσης ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Φάντι Αλ-Σαμάρι, προειδοποίησε πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Ο Αλ-Σαμάρι έκανε τα σχόλιά του αφού οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν επιδρομές από αέρος και θαλάσσης εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη σε απάντηση στις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι αντάρτες σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίδραση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Πώς δικαιολογούν οι ΗΠΑ την επίθεση και οι κίνδυνοι

Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους υποστηρίζουν ότι δεν είχαν πολλές επιλογές. Η διπλωματία, και οι μυστικές διαπραγματεύσεις απέτυχαν να σταματήσουν τις αδυσώπητες επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, τις οποίες η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα.

Αυτό είχε σαν αποτέελσμα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν διαδρομή σε όλη την Αφρική, αυξάνοντας το παγκόσμιο κόστος των μεταφορών και απειλώντας να ανατρέψουν τα κέρδη που έχει επιτύχει η κυβέρνηση Μπάιντεν κατά του πληθωρισμού, την ώρα που ξεκινάει η εκστρατεία επανεκλογής του.

Ο Γκρέγκορι Τζόνσεν που συνεργέχεται με το Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον τονίζει ότι οι Χούθι έχουν μάθει να ζουν και να πολεμούν ενώ βομβαρδίζονται ανελέητα. «Η Σουαδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βομβάρδισαν την Υεμένη πολλά χρόνια και δεν κατάφεραν να εξοντώσουν τους Χούθι.

Μάλιστα κάποιοι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή η επίθεση μπορεί να ενισχύσει τους Χούθι μετατρέποντας την αντιπαράθεση σε μάχη επιβίωσης απέναντι στο Ισραήλ και τη Δύση

«Οι Χούθι περίμεναν 20 χρόνια να έρθουν σε αντιπαράθεση με την Αμερική και το Ισραήλ. Σήμερα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα».

Οι Χούθι εξάλλου έχουν δείξει ότι μπορούν να επιβιώσουν. Όταν οι Σαουδάραβες μπήκαν στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης το 2015, πίστευαν ότι θα τελείωνε σε λίγες εβδομάδες. Εννέα χρόνια μετά, προσπαθούν απεγνωσμένα να μείνουν έξω από μια σύγκρουση που αποτέλεσε ντροπή για το Ριάντ και καταστροφή για την Υεμένη, προσκολλημένοι σε μια εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο του 2022.

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι μετά τα ολονύκτια χτυπήματα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν.

«Το Ιράν συμμετείχε επιχειρησιακά στη διεξαγωγή αυτών των επιθέσεων», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. «Έδωσαν πληροφορίες και πληροφορίες στους Χούθι. Έδωσαν στους Χούθι τα μέσα για τη διεξαγωγή αυτών των επιθέσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ