ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ αρνείται την πρόσβαση για παροχή βοήθειας στη βόρεια Γάζα

ΟΗΕ: Το Ισραήλ αρνείται την πρόσβαση για παροχή βοήθειας στη βόρεια Γάζα
AP Photo/Ariel Schalit, File

Οι ισραηλινές αρχές συστηματικά αρνούνται την πρόσβαση στη βόρεια Γάζα για παροχή βοήθειας και αυτό παρεμποδίζει συστηματικά την ανθρωπιστική επιχείρηση εκεί δήλωσε την Παρασκευή το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι επιχειρήσεις στον βορρά γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες», δήλωσε ο Αντρέα Ντε Ντομένικο, επικεφαλής του γραφείου του OCHA, του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Έχουμε συστηματική άρνηση από την ισραηλινή πλευρά για την προσπάθειά μας να πάμε εκεί, να έχουμε πρόσβαση στον βορρά».

Οι ισραηλινές αρχές και η COGAT, η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη, δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλιο.

Το Ισραήλ έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι παρεμποδίζει την είσοδο βοήθειας.

Ο Ντε Ντομένικο δήλωσε ότι το Ισραήλ ανησυχεί για τη διανομή καυσίμων και άλλων προμηθειών, που μπορεί να καταλήξουν στα χέρια της Χαμάς, και ότι εμφανίζεται απρόθυμο να εγκρίνει τη διανομή προμηθειών σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα.

«Ιδιαίτερα, είναι πολύ συστηματικοί στο να μην μας επιτρέπουν να στηρίξουμε νοσοκομεία, το οποίο είναι κάτι που φθάνει το επίπεδο της απανθρωπιάς, κάτι που για μένα είναι ακατανόητο», δήλωσε.

Ο Ντε Ντομένικο είπε ότι δεν έχει δοθεί άδεια στον OCHA να επιστρέψει στην Τζαμπάλια και ότι της επετράπη να μεταφέρει μόνο μια πολύ συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμων στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, που θα διαρκέσει μια συγκεκριμένη περίοδο.

Σε ξεχωριστή δήλωση, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αποτύχει στην τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από την έναρξη της επίθεσής του στην Γάζα σε απάντηση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Έχουμε επανειλημμένως τονίσει τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες του Ισραήλ να τηρήσει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου: διάκριση, αναλογικότητα και προστατευτικά μέτρα στην διεξαγωγή επιθέσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) Ελίζαμπεθ Θρόσελ.

«Ο Ύπατος Αρμοστής έχει επισημάνει ότι οι παραβιάσεις αυτών των υποχρεώσεων κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ευθύνη για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και έχει επίσης προειδοποιήσει για τους κινδύνους διάπραξης και άλλων εγκλημάτων θηριωδίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ