ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Σε οίκο ευγηρίας μπορεί να μεταφερθεί ο Φριτζλ που κρατούσε 24 χρόνια σε κελί την κόρη του

Αυστρία: Σε οίκο ευγηρίας μπορεί να μεταφερθεί ο Φριτζλ που κρατούσε 24 χρόνια σε κελί την κόρη του
Το σπίτι όπου διέπραξε τα ειδεχθή εγκλήματά του ο Γιόζεφ Φριτζλ AP Photo/Kerstin Joensson, File

Μεγάλες πιθανότητες να αφεθεί ελεύθερος ή να μεταφερθεί σε οίκο ευγηρίας έχει ο  Γιόζεφ Φριτζλ ο άνθρωπος που έχει καταδικαστεί για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα της ιστορία της Αυστρίας

Ο Φριτζλ που κρατούσε την κόρη του σε ένα κελάρι για 24 χρόνια και απέκτησε επτά παιδιά μαζί της, θα μπορούσε να μεταφερθεί από φυλακή υψηλής ασφαλείας σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ο 88χρονος σήμερα Φριτζλ, φυλακίστηκε ισόβια το 2009 σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τον κόσμο.

Ο αυστριακός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ORF αναφέρει ότι μια νέα ψυχιατρική έκθεση αναφέρει ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το κοινό, καθώς πάσχει από άνοια.

Αυτό σημαίνει ότι ένα δικαστήριο μπορεί τώρα να αποφασίσει αν θα μεταφερθεί σε κανονική φυλακή.

Τώρα κρατείται σε ίδρυμα υψηλής ασφαλείας για ψυχικά διαταραγμένους παραβάτες στη φυλακή Στάιν, στην πόλη Κρεμς αν ντρ Ντονάου.

Στην Αυστρία, όσοι καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους μετά την έκτιση 15 ετών. Βάσει αυτού του νόμου μπορεί να αποφυλακιστεί υπό όρους φέτος.

Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η αποφυλάκιση υπό όρους είναι επίσης μια πιθανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο 88χρονος, ο οποίος έκτοτε έχει αλλάξει το όνομά του, θα μπορούσε να μεταφερθεί σε ίδρυμα φροντίδας.

Το 2022, ένα περιφερειακό δικαστήριο έκρινε ότι «δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο» και θα μπορούσε να μεταφερθεί σε τυπική φυλακή - αλλά το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης μπλόκαρε αργότερα την απόφαση.

Καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός από τα παιδιά του λόγω παραμέλησης, καθώς και για βιασμό, αιμομιξία και υποδούλωση της κόρης του.

Η κόρη του και τα παιδιά της έχουν από τότε πάρει νέες ταυτότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ