ΚΟΣΜΟΣ

Αζερμπαϊτζάν: Το Μπακού κατηγορεί την ΕΕ για ανάμειξη στο δικαστικό σύστημα της χώρας

Αζερμπαϊτζάν: Το Μπακού κατηγορεί την ΕΕ για ανάμειξη στο δικαστικό σύστημα της χώρας
(Azerbaijani Presidential Press Office via AP)

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε σήμερα τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα για ανάμειξη στο αζέρικο δικαστικό σύστημα, αφού ο Ευρωπαίος απεσταλμένος δήλωσε «συγκλονισμένος» από αναφορές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται φυλακισμένοι δημοσιογράφοι.

Δέκα δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στο Αζερμπαϊτζάν από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ δύο συνελήφθησαν τον Ιανουάριο, σε κινήσεις που επικριτές χαρακτηρίζουν καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Οι αζέρικες αρχές υποστηρίζουν ότι οι δημοσιογράφοι -που έχουν συλληφθεί με κατηγορίες που κυμαίνονται από λαθρεμπόριο έως μικρά περιστατικά χουλιγκανισμού- έχουν πραγματικές υποθέσεις για τις οποίες κινήθηκαν νομικές διαδικασίες εις βάρος τους. Ένας από αυτούς, ο πολιτικός αναλυτής του ειδησεογραφικού δικτύου JAM News, Σαχίν Ριαζέφ, αφέθηκε χθες ελεύθερος.

«Συγκλονίστηκα από αναφορές για εξευτελιστική μεταχείριση ορισμένων από τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν πρόσφατα στο Αζερμπαϊτζάν, ιδιαίτερα νεαρών γυναικών, που τους φορούν χειροπέδες στην αίθουσα του δικαστηρίου, τις βάζουν μέσα σε γυάλινα κλουβιά ή δεν τους επιτρέπουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Όλοι έχουν το δικαίωμα να τους φέρονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό», δήλωσε χθες ο πρεσβευτής της ΕΕ στη χώρα, Πέτερ Μιχάλκο, με ανάρτηση στο X.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Αϊχάν Χατζιζάντα, απάντησε σήμερα στον Ευρωπαίο αξιωματούχο, περιγράφοντας τους ισχυρισμούς του ως «αβάσιμους και ανεύθυνους».

«Θα ήταν καλύτερα αν (ο) πρεσβευτής επικεντρωνόταν στην στο έλλειμμα δικαιοσύνης και την κακομεταχείριση σε δικαστικά συστήματα ορισμένων χωρών της ΕΕ», έγραψε ο Χατζιζάντα στο X.

«Είναι απαράδεκτη η ανάμειξη στο δικαστικό σύστημα του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει οικοδομηθεί πάνω στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», πρόσθεσε.

Το Αζερμπαϊτζάν, ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρέχει στην Ευρώπη εναλλακτικές λύσεις από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ έχουν επιδεινωθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν το Μπακού ανακατέλαβε στρατιωτικά την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκαλώντας μαζική έξοδο του αρμενικού πληθυσμού της περιοχής.

Το Αζερμπαϊτζάν διεξάγει πρόωρες προεδρικές εκλογές τον επόμενο μήνα, με τον νυν πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ να αναμένεται ευρέως να αναδειχθεί νικητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ