ΚΟΣΜΟΣ

Το Κογκρέσο ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Άμυνας Όστιν για την πολυήμερη κρυφή νοσηλεία του

Το Κογκρέσο ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Άμυνας Όστιν για την πολυήμερη κρυφή νοσηλεία του
AP Foto/Cliff Owen, archivo

Εξηγήσεις στο Κογκρέσο καλείται να δώσει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν για την απόφασή του να κρύψει την πρόσφατη πολυήμερη νοσηλεία του ακόμη και από τον ίδιο τον Λευκό Οίκο.   

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Ρότζερς έστειλε την Πέμπτη (18/1) επιστολή στον Όστιν ζητώντας την παρουσία του σε ακρόαση στις 14 Φεβρουαρίου, η οποία θα επικεντρωθεί στο πώς το υπουργείο Άμυνας περίμενε τρεις ημέρες για να ενημερώσει τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου βρισκόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο Ρότζερς, βουλευτής της πολιτείας της πολιτείας Αλαΐας, ξεκίνησε επίσημη έρευνα για το θέμα αυτό αυτόν τον μήνα.

«Η διατήρηση της πιο έτοιμης και θανατηφόρας δύναμης απαιτεί όλοι στην κοινότητα εθνικής ασφάλειας να μπορούν να βασίζονται στη διαθεσιμότητα και τη διαφάνεια του υπουργού Άμυνας», ανέφερε ο Ρότζερς σε μια τετρασέλιδη επιστολή προς τον Όστιν. «Δυστυχώς, δεν επιδείξατε αυτά τα χαρακτηριστικά καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της πιο πρόσφατης σειράς γεγονότων», πρόσθεσε.

Ο Ρότζερς δήλωσε ότι θέλει ο Όστιν να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τις επικοινωνίες του με τον Λευκό Οίκο και τους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας, την προσωρινή μεταβίβαση της εξουσίας στην αναπληρώτρια υπουργό Κάθλιν Χικς και τις επίσημες ενέργειες του Όστιν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

«Περιμένω την πλήρη ειλικρίνεια και συνεργασία σας σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Ρότζερς. «Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όστιν πήρε εξιτήριο από το ιατρικό κέντρο Ουόλτερ Ριντ τη Δευτέρα (15/1) όπου εισήχθη την Πρωτοχρονιά μετά από επιπλοκές για θεραπεία για καρκίνο του προστάτη.

Ο 70χρονος υπουργός Άμυνας δέχθηκε σφοδρή κριτική για την καθυστέρησή του να ενημερώσει το Λευκό Οίκο δεδομένης και της θέσης - κλειδί που έχει στην κυβέρνηση αλλά και του γεγονότος ότι ο εκάστοτε πρόεδρος πρέπει πάντα να γνωρίζει που βρίσκονται οι υπουργοί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ