ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους με αίτημα το τέλος της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους με αίτημα το τέλος της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη
AP Photo/Manu Fernandez

Χιλιάδες άνθρωποι με σημαίες της Παλαιστίνης στα χέρια και την παλαιστινιακή καφίγια στο λαιμό, διαδήλωσαν σήμερα, Σάββατο 20/1,  φωνάζοντας  συνθήματα κατά του Ισραήλ, τόσο στη Μαδρίτη όσο και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, ζητώντας «το τέλος της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη». Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην ιταλική Βισέντζα, στην Κοπεγχάγη αλλά και στο βρετανικό Μάντσεστερ.

 

Στη Μαδρίτη, περίπου 25.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πραγματοποίησαν πορεία μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού Atocha και της πλατείας Cibeles, στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας.

AP Photo/Manu Fernandez

Το πανό που κρατούσαν όσοι ηγούνταν της πορείας ζητούσε από την κυβέρνηση της Ισπανίας να «βάλει τέλος στο εμπόριο των όπλων και στις σχέσεις με το Ισραήλ».

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν στα αγγλικά το σύνθημα «Stop genocide» (Σταματήστε τη Γενοκτονία).

Κινητοποιήσεις, έπειτα από κάλεσμα της πλατφόρμας Δίκτυο Αλληλεγγύης κατά της κατοχής της Παλαιστίνης, με κεντρικό σύνθημα «Να σταματήσουμε τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη», πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας, μεταξύ αυτών στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Μάλαγα και τη Σεβίλλη.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις κατά της γενοκτονίας που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιήθηκαν στην ιταλική Βισέντζα, στην Κοπεγχάγη αλλά και στο βρετανικό Μάντσεστερ.

Επεισόδια στην Ιταλία

Συγκρούσεις μελών αριστερών οργανώσεων με την αστυνομία σημειώθηκαν στην πόλη Βιτσέντσα της βόρειας Ιταλίας, όπου εγκαινιάσθηκε έκθεση για την επεξεργασία του χρυσού.

Στη διεθνή αυτή έκθεση παίρνει μέρος το Ισραήλ και οι διαδηλωτές αμφισβήτησαν την πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έναντι των Παλαιστινίων.

Περίπου πεντακόσια μέλη των οργανώσεων χρησιμοποίησαν καπνογόνα και προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο της έκθεσης. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χρήση γκλοπ και με ρίψεις νερού από εκτοξευτήρα ειδικού οχήματος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τραυματίσθηκαν ελαφρά τόσο διαδηλωτές όσο και Ιταλοί αστυνομικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ