ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Οι επιθέσεις σε Συρία και Λίβανο φέρνουν «απάντηση» στο Ισραήλ - Επιμένει ο Νετανιάχου

Μέση Ανατολή: Οι επιθέσεις σε Συρία και Λίβανο φέρνουν «απάντηση» στο Ισραήλ - Επιμένει ο Νετανιάχου
AP Photo/Fatima Shbair

Ολοένα και πληθαίνουν οι φόβοι για πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά το σημερινό αρχικό χτύπημα στη Συρία και το επόμενο στον Λίβανο με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες στην περιοχή. Διεθνείς αναλυτές κάνουν πλέον λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο γενικευμένης κλιμάκωσης, με τις πυραυλικές επιθέσεις να αποδίδονται στο Ισραήλ.

Στη Δαμασκό σκοτώθηκαν 10 άτομα εκ των οποίων πέντε υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης και το Ισραήλ να τηρεί σιγή ιχθύος. Ωστόσο, Συρία και Ιράν απειλούν ανοιχτά πια για αντίποινα.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, επρόκειτο για «χειρουργικό χτύπημα» με στόχο κτήριο, το οποίο χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Τέσσερις ώρες αργότερα, υπήρξε δεύτερη στοχευμένη και αιματηρή επίθεση στο νότιο Λίβανο κατά της Χαμάς. Όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ κλιμακώνει τον «σκιώδη πόλεμο» με το Ιράν στο έδαφος της Συρίας και του Λιβάνου.

Το Ιράν απείλησε με αντίποινα «την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ιρανικής διπλωματίας. Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί καταδίκασε απερίφραστα την «εγκληματική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος», που αποτελεί «μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εξαπλωθεί η αστάθεια και η ανασφάλεια στην περιοχή».

«Πέραν της πολιτικής, δικαστικής και διεθνούς καταδίωξης αυτών των επιθετικών και εγκληματικών ενεργειών, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην οργανωμένη τρομοκρατία του πλαστού σιωνιστικού καθεστώτος την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος», συμπλήρωσε.

Το ιρανικό πρακτορείο Mehr ανέφερε πως η ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή, είναι πλέον αρκετά πιθανό σενάριο, με την εμπλοκή ισχυρών δυνάμεων, με το Ισραήλ να έχει πυροδοτήσει παράλληλες εξελίξεις σε πολλά ανοιχτά μέτωπα. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι θα «τιμωρήσει» το Ισραήλ για το πλήγμα που εξαπέλυσε σήμερα στη Δαμασκό.

Το «χτύπημα» στον Λίβανο

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις και στον νότιο Λίβανο εναντίον παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων που εδρεύουν εκεί αλλά και κατά της πανίσχυρης, υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, η οποία από την πλευρά της εκτοξεύει πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος. Ένα μέλος της Χεζμπολάχ και ένας άλλος Λιβανέζος πολίτης σκοτώθηκαν από την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, ανέφεραν πηγές των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο Reuters.

Η φονική επιδρομή έγινε κοντά στην πόλη της Τύρου, περιοχή περίπου 25,5 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, όπου μέχρι τώρα λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.

Ιράκ: Τραυματίες Αμερικανοί στη βάση Άιν αλ Άσαντ

Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένα μέλος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας πιο σοβαρά, από την επίθεση στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ στο δυτικό Ιράκ, ανέφερε ένας αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, επικαλούμενος μια πρώτη αξιολόγηση των ζημιών από το πλήγμα αυτό.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για πλήγμα με βαλλιστικούς πυραύλους, όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επρόκειτο για ρουκέτες.

Ένας εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών είπε ότι η βάση χτυπήθηκε από «15 ρουκέτες» που προήλθαν από την επαρχία Αλ Άνμπαρ. Οι 13 από αυτές καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όμως δύο έπληξαν τη βάση όπου φιλοξενούνται Αμερικανοί και άλλοι στρατιώτες του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.

Νέα πλήγματα των Αμερικανών κατά των Χούθι

Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ συνεχίζουν να πλήττουν στόχους των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη που έχουν γίνει φόβος και τρόμος για το παγκόσμιο εμπόριο με τα συνεχή πλήγματα κατά πλοίων που μεταφέρουν προϊόντα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Για έκτη φορά την Παρασκευή (19/1) θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, βρέθηκαν στο στόχαστρο των ΗΠΑ, που εξουδετέρωσαν εκτοξευτές πυραύλων κατά πλοίων που ήταν έτοιμοι να εκτοξεύσουν πυρά.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν τους πυραύλους σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και διαπίστωσαν ότι αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι αμερικανικές δυνάμεις στη συνέχεια έπληξαν και κατέστρεψαν τους πυραύλους σε αυτοάμυνα», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτηση στο Χ.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφη F/A-18 από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower.

Το Al-Masirah, ένα δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι των Χούτι, ανέφερε ότι υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές στη δυτική λιμενική πόλη Χοντέιντα, με στόχο τη συνοικία Αλ Τζααμπανά στα δυτικά της πόλης.

Δεν υποχωρεί ο Νετανιάχου για τον έλεγχο στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε σήμερα πως επανέλαβε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τη θέση του σχετικά με το ενδεχόμενο μιας «παλαιστινιακής κυριαρχίας», επιμένοντας στην «απαίτηση» για ασφάλεια.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη χθες για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν μήνα. Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε, μετά το πέρας της συνομιλίας, ότι είναι ακόμη πιθανό ο Νετανιάχου να αποδεχθεί μια κάποια μορφή ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σήμερα πως επανέλαβε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τη θέση του σχετικά με το ενδεχόμενο μιας «παλαιστινιακής κυριαρχίας», επιμένοντας στην «απαίτηση» για ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, «ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε την πολιτική του, βάσει την οποίας μόλις η Χαμάς εξοντωθεί, το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στη Γάζα προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα συνιστά πλέον μια απειλή για το Ισραήλ, μια απαίτηση που αντικρούει στο αίτημα για παλαιστινιακή κυριαρχία», ανέφερε σήμερα το γραφείο του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ