ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Χαιρετίζει» την έγκριση της Τουρκίας για τη Σουηδία - «Στο Κογκρέσο τα F16»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Χαιρετίζει» την έγκριση της Τουρκίας για τη Σουηδία - «Στο Κογκρέσο τα F16»
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ AP Photo / Luis M. Alvarez

Την ικανοποίησή του για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την τουρκική Εθνοσυνέλευση εξέφρασε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, παραπέμποντας παράλληλα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 στο αμερικανικό Κογκρέσο. 

Στην σχετική ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως «η Ουάσινγκτον ανυπομονεί να λάβει το έγγραφο επικύρωσης της Τουρκίας και η Ουγγαρία να προχωρήσει επίσης στη διαδικασία».

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, ωστόσο αναγνωρίζει πως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει κύριο ρόλο να διαδραματίσει».

Υπενθυμίζεται ότι, η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον Μάιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, όμως η διαδικασία προσχώρησης, η οποία απαιτεί την έγκριση όλων των μελών, καθυστερούσε από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Να σημειωθεί ότι η Στοκχόλμη μετά τις καταγγελίες της Άγκυρας πως προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, η Σουηδία υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Η επικύρωση πλέον από την Τουρκία θα αφήσει την Ουγγαρία να είναι το τελευταίο εμπόδιο της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τα F-16

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε σήμερα Τετάρτη (24/1) επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε χθες Τρίτη το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία εμπόδιζε επί 20 μήνες. Απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Η εξέλιξη συνδέθηκε με την αγορά αμερικανικών F-16, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται τη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ταυτόχρονα με την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Αμερικανοί βουλευτές έλεγαν ότι περιμένουν την οριστική έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του από τον πρόεδρο Ερντογάν, προτού αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πώληση F-16.

Σουηδός πρωθυπουργός: «Ένα βήμα πιο κοντά» στο ΝΑΤΟ

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ