ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Εμπρησμός η πυρκαγιά σε εθνικό πάρκο, μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Αργεντινή: Εμπρησμός η πυρκαγιά σε εθνικό πάρκο, μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε περίπου 6.000 στρέμματα στο εθνικό πάρκο Λος Αλέρκες, που έχει ανακηρυχθεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, στο τμήμα της Παταγονίας στην Αργεντινή, οφειλόταν σε εμπρησμό, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

«Έχουμε επιβεβαίωση πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από πρόθεση», είπε ο Ιγνάσιο Τόρες, κυβερνήτης της επαρχίας Τσουβούτ, έπειτα από υπερπτήση στην περιοχή χθες Κυριακή.

Οι υπεύθυνοι για την πυρκαγιά, πρόσθεσε, «πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», καλώντας να έχουν εξαιρετικά αυστηρή «μεταχείριση προς παραδειγματισμό».

Δεκάδες πυροσβέστες συνέχιζαν χθες τον αγώνα με τις φλόγες που κατακαίει το πάρκο επί τρεις ημέρες, για να εμποδίσουν τη φωτιά να φτάσει στις κοντινές πόλεις Έσκελ και Τρεβέλιν, περίπου 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Rivadavia, ο κυβερνήτης Τόρες είπε πως υποπτεύεται ότι τη φωτιά έβαλαν μέλη της οργάνωσης RAM (Resistencia Ancestral Mapuche, «Προγονική Αντίσταση των Μαπούτσε»). Η ριζοσπαστική, περιθωριακή οργάνωση αυτή της κοινότητας αυτοχθόνων Μαπούτσε διεκδικεί εδάφη που απέσπασε από τη φυλή τους το κράτος τον 19ο αιώνα και αγωνίζεται επίσης εναντίον της εκμετάλλευσης του δάσους.

Ο κυβερνήτης Τόρες πάντως έκανε διάκριση ανάμεσα στην κοινότητα των αυτοχθόνων, «που εργάζεται πολύ καλά», και των μελών της RAM, που κατηγόρησε πως είναι «ψεύτες» και επιδίδονται σε «αγοραπωλησίες ακινήτων».

Εν μέσω καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου, καταγράφονται θερμοκρασίες-ρεκόρ, 40° Κελσίου και πλέον, στην αργεντίνικη Παταγονία, περιοχή καλυπτόμενη από έρημο, συνήθως παγωμένη και ανεμοδαρμένη, στον απώτερο νότο της χώρας.

Το πάρκο Λος Αλέρκες χαρακτηρίστηκε μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ