ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Διαδηλώσεις ενάντια στις ταυρομαχίες - «Τα βασανιστήρια δεν είναι πολιτισμός»

Μεξικό: Διαδηλώσεις ενάντια στις ταυρομαχίες - «Τα βασανιστήρια δεν είναι πολιτισμός»
Associated Press

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων συγκεντρώθηκαν, χθες, έξω από τη μεγαλύτερη αρένα ταυρομαχιών στην πόλη του Μεξικού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επανέναρξή τους ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια παύσης λόγω δικαστικής απόφασης αναστολής.

Δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την αρένα Plaza de Toros. «Τα βασανιστήρια δεν είναι πολιτισμός» και «Ναι στους ταύρους, όχι στις ταυρομαχίες» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

«Είμαστε εντελώς αντίθετοι στο γεγονός ότι οι ταυρομαχίες επέστρεψαν και ότι αυτές οι εκδηλώσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, κατά τη διάρκεια των οποίων αναζητείται η απόλαυση μέσω του βασανισμού ενός ζώου», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Jeronimo Sanchez, διευθυντής της ΜΚΟ Animal Heroes.

Το Μεξικό φιλοξενεί ταυρομαχίες από τον 16ο αιώνα. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων έχουν ενισχύσει την αντίστασή τους κόντρα σε αυτή την πρακτική, ελάχιστες, όμωςμ από τις 32 πολιτείες του Μεξικού τις έχουν απαγορεύσει μέχρι σήμερα.

Οι κτηνοτρόφοι, οι επιχειρηματίες και οι θαυμαστές των ταυρομαχιών υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση θα διακινδύνευε χιλιάδες θέσεις εργασίας που συνδέονται με αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες, όπως ισχυρίζονται, αποφέρουν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια (369 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως.

Τον Μάιο του 2022, ένα τοπικό δικαστήριο διέταξε τον τερματισμό των ταυρομαχιών στην Plaza Mexico ως απάντηση σε διαταγή που υπέβαλε η αστική οργάνωση Justicia Justa. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακάλεσε προσωρινά την απόφαση αναστολής τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το δικαστήριο αποφάνθηκε επί των τεχνικών πτυχών και όχι για την ουσία της υπόθεσης, με τους ακτιβιστές να ελπίζουν σε οριστική απαγόρευση αργότερα το τρέχον έτος.

Protests as bullfighting resumes in Mexico City | DW

ΔΗΜΟΦΙΛΗ