ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: 26.637 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Τι συμβαίνει με τους ομήρους

Γάζα: 26.637 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα  - Τι συμβαίνει με τους ομήρους
AP Photo/Adel Hana

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26.637 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα – στην πλειοψηφία τους παιδιά, έφηβοι και γυναίκες. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 65.380 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους.

Κατά το τελευταίο 24ωρο μόνο, σκοτώθηκαν 215 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 300.

AP Photo/Fatima Shbair

Χαμάς: Για τους ομήρους

«Για να απελευθερωθούν οι όμηροι, πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ»: Όπως δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 29/1, η Χαμάς, η απελευθέρωση των ομήρων θα απαιτούσε ένα εγγυημένο τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και την αποχώρηση όλων των δυνάμεων εισβολής, επαναλαμβάνοντας τη θέση της έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στο Ισραήλ και διαπραγματευτές από το Κατάρ και την Αίγυπτο.

«Η επιτυχία της συνάντησης του Παρισιού εξαρτάται από τη συμφωνία της δύναμης κατοχής [του Ισραήλ] να σταματήσει τη γενική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς.

Δεν είναι σαφές αν, εφόσον ο όρος αυτός εκπληρωθεί, η Χαμάς θα άφηνε ελεύθερους όλους ή μερικούς από τους 132 ομήρους οι οποίοι σύμφωνα με το Ισραήλ παραμένουν στη Γάζα. Η Χαμάς έχει πει προηγουμένως πως η απελευθέρωση όλων των ομήρων θα απαιτούσε την απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των χιλιάδων Παλαιστινίων που κρατούνται για λόγους ασφαλείας στις φυλακές του.

Τι λέει το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχουδήλωσε σήμερα το Κατάρ έχει «τεράστια επιρροή» επί της Χαμάς, τονίζοντας ότι ο μεσολαβητικός ρόλος της Ντόχα στις μέχρι στιγμής άκαρπες συνομιλίες για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ελέγχεται προσεκτικά από τη διεθνή κοινότητα.

«Νομίζω ότι πρέπει να απαιτήσουμε από το Κατάρ, που φιλοξενεί τη Χαμάς - φιλοξενούν ηγέτες της Χαμάς, χρηματοδοτούν τη Χαμάς... για να επιτύχουμε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων μας», τόνισε ο Νετανιάχου στο βρετανικό TalkTV. «Νομίζω ότι ολόκληρος ο κόσμος έχει τα μάτια του πάνω στο Κατάρ».

Ερωτηθείς τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ ή άλλες παγκόσμιες δυνάμεις για το ζήτημα, ο Νετανιάχου είπε: «Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα μιλήσω απευθείας μαζί τους... Δεν νομίζω ότι (το Κατάρ) είναι ένας μεσολαβητής που κρατά παθητική στάση».

AP Photo/Ohad Zwigenberg

«Νομίζω ότι πρέπει να απαιτήσουμε από το Κατάρ, που φιλοξενεί τη Χαμάς - φιλοξενούν ηγέτες της Χαμάς, χρηματοδοτούν τη Χαμάς... για να επιτύχουμε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων μας», τόνισε ο Νετανιάχου στο βρετανικό TalkTV. «Νομίζω ότι ολόκληρος ο κόσμος έχει τα μάτια του πάνω στο Κατά».

Ερωτηθείς τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ ή άλλες παγκόσμιες δυνάμεις για το ζήτημα, ο Νετανιάχου είπε: «Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα μιλήσω απευθείας μαζί τους... Δεν νομίζω ότι (το Κατάρ) είναι ένας μεσολαβητής που κρατά παθητική στάση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ