ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή απάντηση Μπάιντεν στην επίθεση στην Ιορδανία εν μέσω φόβων για πόλεμο με το Ιράν

Ισχυρή απάντηση Μπάιντεν στην επίθεση στην Ιορδανία εν μέσω φόβων για πόλεμο με το Ιράν
Planet Labs PBC via AP

Πιο ισχυρά από τις προηγούμενα αντίποινα των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία θα είναι αυτά που θα δοθούν μετά τη φονική επίθεση με drone στην Ιορδανία που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους Αμερικανοί στρατιώτες ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί.

Αυτό τόνισαν αξιωματούχοι στο CNNi αν και το Πεντάγωνο και ον Λευκός Οίκος είναι πολύ προσεκτικοί στον να μην δημοσιοποιούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να απαντήσει με τέτοιο τρόπο που οι επιθέσεις αυτές θα σταματήσουν. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές έχουν βάλει στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία πάνω από 160 φορές από τον Οκτώβριο και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ να χτυπήσουν απευθείας το εσωτερικό του Ιράν για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα.

Ωστόσο, μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι το πώς θα απαντήσει τώρα στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος - την πιο θανατηφόρα επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από την εποχή της βομβιστικής επίθεσης στην Πύλη Άμπεϊ που σκότωσε 13 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών τις τελευταίες ημέρες της απόσυρσης από το Αφγανιστάν - χωρίς να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες αρκετές επιδρομές με στόχο αποθήκες όπλων ομάδων που έχουν δεσμούθς με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία. Μέχρι σήμερα, κανένα από αυτά τα πλήγματα δεν έχει αποθαρρύνει τους μαχητές, οι 165 επιθέσεις των οποίων έχουν τραυματίσει πάνω από 120 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στην περιοχή από τον Οκτώβριο.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μαρκ Χέρτλινγκ δήλωσε ότι οι θάνατοι των μελών των αμερικανικών υπηρεσιών «σίγουρα ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή του προέδρου» και τόσο οι αξιωματούχοι όσο και οι αναλυτές αναμένουν μια πιο σθεναρή απάντηση που δεν θα περιορίζεται απαραίτητα σε μια χώρα ή μια ημέρα. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ να χτυπήσουν εντός του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το περιβάλλον στη Μέση Ανατολή είναι τόσο επικίνδυνο όσο δεν ήταν στην περιοχή «τουλάχιστον από το 1973, και αναμφισβήτητα ακόμη και πριν από αυτό».

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ «θα μπορούσε να είναι πολυεπίπεδη, να έρθει σταδιακά και να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να αποφασίσει να χτυπήσει εκ νέου τις οργανώσεις στο Ιράκ, τη Συρία ή και τις δύο χώρες και θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει την ηγεσία πολιτοφυλακών της περιοχής. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση στις αρχές Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ στόχευσαν ένα ανώτερο στέλεχος της Harakat al-Nujaba, οργάνωσης με δεσμούς με το Ιράν που έχει επιτεθεί σε αμερικανικές δυνάμεις. Μια επιθετική κυβερνοεπίθεση είναι μια άλλη επιλογή, σημείωσαν αξιωματούχοι.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσέχουν να μην είναι πολύ συγκεκριμένες για την προέλευση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους ή για το ποιοι μαχητές το εκτόξευσαν, προκειμένου να διατηρήσουν κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού όταν οι ΗΠΑ απαντήσουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν μόνο ότι η ομάδα Κατάιμπ Χεζμπολάχ φαίνεται να υποστήριξε το χτύπημα.

«Δεν βγάζουμε τίποτα από το τραπέζι», δήλωσε στο CNNi αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας.

«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν»

Παρόλα αυτά, το χτύπημα του Ιράν είναι μια από τις λιγότερο πιθανές επιλογές σε αυτό το σημείο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν επανειλημμένα τη Δευτέρα (29/1) ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν, που θα ήταν το πιθανό αποτέλεσμα ενός αμερικανικού χτυπήματος εντός των συνόρων του.

«Δεν επιδιώκουμε έναν πόλεμο με το Ιράν. Δεν επιδιώκουμε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNNi ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. «Στην πραγματικότητα, κάθε ενέργεια που έχει λάβει ο πρόεδρος έχει σχεδιαστεί για να αποκλιμακώσει, να προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις».

Αν και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Ιράν είναι τελικά υπεύθυνο για τις επιθέσεις, δεδομένης της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχει η Τεχεράνη σε διάφορες οργανώσεις της περιοχής, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το Ιράν κατεύθυνε ρητά τη φονική επίθεση της Κυριακής ή την είχε ως σκοπό να κλιμακώσει σκόπιμα την κατάσταση εναντίον των ΗΠΑ, δήλωσαν στο CNNi πολλές πηγές.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει επίσης αρνηθεί την εμπλοκή της.

«Δεν νομίζω ότι αυτό είχε ως σκοπό την κλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι ο ίδιος τύπος επίθεσης που έχουν κάνει 163 φορές στο παρελθόν και στις 164 στάθηκαν τυχεροί».

Η επίθεση έφερε πολλά κοινά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα 160 και πλέον χτυπήματα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές, δήλωσαν αξιωματούχοι - με τη μόνη διαφορά ότι αυτή η επίθεση χτύπησε με επιτυχία ένα κοντέινερ στέγασης στην αμερικανική βάση, που ονομάζεται Πύργος 22, νωρίς την Κυριακή, όταν τα μέλη των υπηρεσιών ήταν ακόμη στα κρεβάτια τους και είχαν ελάχιστο χρόνο για να εκκενώσουν.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε επίσης χαμηλά, γεγονός που ενδεχομένως του επέτρεψε να αποφύγει την αεράμυνα της βάσης ενώ η προσέγγιση έγινε περίπου την ίδια στιγμή που ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επέστρεφε από αποστολή. Αυτό πιθανότατα προκάλεσε σύγχυση και μπορεί να καθυστέρησε την απάντηση, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι ομάδες υποστηρίζονται από το Ιράν, και ως εκ τούτου έχουν τα αποτυπώματά τους σε αυτό, αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα όσον αφορά το ποιος το κατεύθυνε», δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, σε ενημέρωση τη Δευτέρα.

Παρόλα αυτά, αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν μέσω αναλογικών και περιορισμένων αντιποίνων, αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του, δήλωσε ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής του Προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Εάν όλα είναι σκόπιμα και αναλογικά, δημιουργείται κίνητρο για τους ανθρώπους να φτάσουν μέχρι την κόκκινη γραμμή και να βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν ακριβώς πού είναι αυτή η κόκκινη γραμμή», δήλωσε στο CNNi.

Το Ιράν έχει ξοδέψει χρόνια δημιουργώντας δεσμούς στην περιοχή, από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέχρι τους Χούθι στην Υεμένη και ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει αυτές τις οργανώσεις ανεπίσημα γνωστές ως «άξονας της αντίστασης», με χρήματα, όπλα, εκπαίδευση και προμήθειες, καθώς επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν από την περιοχή.

Αυτές είναι κατά κάποιο τρόπο κινήσεις νίκης για το Ιράν.

«Κάθε μήνυμα που βλέπετε μιλάει για τον φόβο της κλιμάκωσης από την κυβέρνηση», δήλωσε ένας πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. «Καταφέραμε να αποτρέψουμε τους εαυτούς μας εδώ», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ