ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νικητής ο Μπάιντεν στη Νότια Καρολίνα - Πήρε το χρίσμα των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Νικητής ο Μπάιντεν στη Νότια Καρολίνα - Πήρε το χρίσμα των Δημοκρατικών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (AP Photo/Alex Brandon)

Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε με άνεση την πρώτη του εκλογική δοκιμασία, εξασφαλίζοντας το χρίσμα της παράταξής του, των Δημοκρατικών, για να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με προβλέψεις και στατιστικές προβολές τηλεοπτικών δικτύων των ΗΠΑ.

Ο κ. Μπάιντεν, που υπολογίζει στον μεγάλο αριθμό αφροαμερικανών ψηφοφόρων σε αυτή τη συντηρητική πολιτεία του αμερικανικού νότου, επικράτησε με μεγάλη διαφορά έναντι δυο αντιπάλων του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικτύων.

Δήλωσε βέβαιος ότι θα νικήσει τον Νοέμβριο «για άλλη μια φορά» τον Ντόναλντ Τραμπ, το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί στις προεδρικές εκλογές και το 2020.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπέρ του, ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του, κυρίως τους αφροαμερικανούς, τόνισε:

«Όπως είπα πριν από τέσσερα χρόνια, αυτή η εκστρατεία είναι για όλους όσους έχουν χτυπηθεί, μετρηθεί και μείνει πίσω. Αυτό ισχύει και σήμερα. Με περισσότερες από 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και ρεκόρ 24 συνεχόμενους μήνες – δύο χρόνια – του ποσοστού ανεργίας κάτω του 4%, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ χαμηλού ποσοστού ανεργίας για τους αφροαμερικανούς, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», είπε.

«Το 2020, ήταν οι ψηφοφόροι της Νότιας Καρολίνας που απέδειξαν ότι οι ειδικοί έκαναν λάθος, έδωσαν νέα πνοή στην εκστρατεία μας και μας οδήγησαν στον δρόμο για να κερδίσουμε την Προεδρία», συνέχισε.

«Τώρα το 2024, ο λαός της Νότιας Καρολίνας μίλησε ξανά και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μας βάλατε στον δρόμο να κερδίσουμε ξανά την Προεδρία –και να κάνουμε τον Ντόναλντ Τραμπ να χάσει ξανά», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ