ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: 112 οι νεκροί από τις πυρκαγιές - Εθνικό πένθος στη χώρα

Χιλή: 112 οι νεκροί από τις πυρκαγιές - Εθνικό πένθος στη χώρα
Επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Χιλή AP Photo/Esteban Felix

Στους 112 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές στη Χιλή, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, τονίζοντας πως πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες να ελέγξουν περίπου 40 ενεργές εστίες.

«Πρέπει να πούμε ότι με βάση τις πληροφορίες που λάβαμε από την ιατροδικαστική υπηρεσία, υπάρχουν 112 νεκροί, ενώ 32 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί», δήλωσε ο Μανουέλ Μονσάλβε, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρόκειται για «καταστροφή άνευ προηγουμένου, το Βαλπαραΐσο ουδέποτε βίωσε πυρκαγιές τέτοιου εύρους», υπογράμμισε η Μακαρένα Ριπαμόντι, δήμαρχος της Βίνια δελ Μαρ.

Ο πρόεδρος της χώρας, Γκάμπριελ Μπόριτς κήρυξε ολόκληρες πόλεις σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς παράκτιες περιοχές όπως η Βίνια ντελ Μαρ και η Βαλπαραΐσο έχουν «πνιγεί» στον καπνό. Οι κάτοικοι που ζούσαν σε κεντρικές περιοχές αναγκάστηκαν επίσης να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά από επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές την Κυριακή (4/2), ο Μπόριτς εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών θα «αυξηθεί σημαντικά».

Παράλληλα, κήρυξε τη Δευτέρα (5/2) και την Τρίτη (6/2) ημέρες εθνικού πένθους για τους πυρόπληκτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ