ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων - Χωρίς ρεύμα περιοχές του Κιέβου, υλικές ζημιές

Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων - Χωρίς ρεύμα περιοχές του Κιέβου, υλικές ζημιές
AP Photo/Efrem Lukatsky

Κύμα πυραυλικών επιθέσεων με στόχο το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις εξεπέλυσαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.  

Αυτό ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που μεταδίδουν πως άκουσαν εκρήξεις καθώς η αντιαεροπορική άμυνα αναχαιτίζει την επίθεση.

Ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο διαβεβαίωσε μέσω Telegram ότι ενεπλάκησαν συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν στην περιοχή Ντιπρόφσκιι, κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

Ολόκληρη η Ουκρανία βρισκόταν σε συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές από τις 6 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία να προειδοποιεί μέσω της Telegram για κίνδυνο ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε όλη τη χώρα.

Οι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο λίγο πριν από τις 7 π.μ..

«Φοβήθηκα όταν ανακοινώθηκαν οι αεροπορικοί συναγερμοί και τρέξαμε εδώ», λέει στο Ρόιτερς η 49χρονη Τετιάνα μέσα σ' ένα καταφύγιο στο κέντρο του Κιέβου, ενώ κρατά στην αγκαλιά της τη δίχρονη εγγονή της και ένα μικρό σκύλο.

«Ελπίζω να τους καταρρίψουν όλους. Προσεύχομαι για την αντιαεροπορική άμυνά μας».

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε πως μέρος της περιοχής Ντνιπρόφσκιι δεν έχει ηλεκτρικό. Ο Κλίτσκο δήλωσε πως συντρίμμια ρωσικού πυραύλου, που καταρρίφθηκε, προκάλεσαν ζημιές σε γραμμές υψηλής τάσης.

Μια πυραυλική επίθεση στο Μικολάιφ φέρεται να προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον 20 κτίρια κατοικιών, ενώ αναφέρθηκαν κάποιοι τραυματισμοί, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ολεκσάντρ Σιένκεβιτς.

«Υπάρχουν κατεστραμμένα κτίρια κατοικιών. Περίπου 20 από αυτά είναι χωρίς στέγες. Οι ζημιές στα δίκτυα φυσικού αερίου και ύδρευσης ήδη εξαλείφονται από τους εργαζόμενους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Υπάρχουν τραυματίες. Ένα άτομο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Άλλοι βοηθήθηκαν επί τόπου», έγραψε στο Telegram.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιοχής του Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μη οικιστικές υποδομές στην πόλη Χάρκοβο, το διοικητικό κέντρο της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ