ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Επίθεση με drone στη Βαγδάτη - Tρεις νεκροί, οι δύο στελέχη φιλοϊρανικής οργάνωσης

Ιράκ: Επίθεση με drone στη Βαγδάτη -  Tρεις νεκροί, οι δύο στελέχη φιλοϊρανικής οργάνωσης
Φωτογραφία από παλαιότερη έκρηξη στο κέντρο της Βαγδάτης. Security Media Cell via AP

Δύο δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης, όπως επιβεβαιώνουν στο πρακτορείο Reuters κάτοικοι της πρωτεύουσας του Ιράκ. Η επίθεση έγινε με drone.

Αναφορές για τουλάχιστον δύο δυνατές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, υπήρξαν από κατοίκους της πρωτεύουσας του Ιράκ, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν αραβικά ΜΜΕ, σημειώθηκε πυραυλικό χτύπημα με στόχο υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο ηγετικά στελέχη ένοπλης φιλοϊρανικής ομάδας σκοτώθηκαν στην επίθεση, δήλωσαν μια πηγή ασφαλείας και ένα στέλεχος της οργάνωσης που αποτέλεσε στόχο. Ο ένας εξ αυτών ήταν υπεύθυνος για τον «στρατιωτικό φάκελο» στη Συρία, είπε το στέλεχος της οργάνωσης.

Η επίθεση έγινε με drone και είχε στόχο ένα όχημα στην ανατολική πλευρά της Βαγδάτης, όπως δήλωσαν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, μετά από πολλές δυνατές εκρήξεις που ακούστηκαν διαδοχικά σε συνοικίες της πόλης και εν μέσω ενός εκρηκτικού περιφερειακού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον ένοπλων φιλοϊρανικών ομάδων.

«Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε τρεις ρουκέτες εναντίον ενός αυτοκινήτου 4X4» στη συνοικία Μαστάλ της ανατολικής Βαγδάτης, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Μια δεύτερη πηγή ασφαλείας που επιβεβαίωσε την επίθεση δήλωσε ότι το όχημα αυτό μετέφερε «ηγετικό στέλεχος των Χασντ ας Σάαμπι» (Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης), ενός συνασπισμού πρώην παραστρατιωτικών που έχουν ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές δυνάμεις και περιλαμβάνει ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες.

Σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, το πλήγμα είχε στόχο «δύο ηγετικά στελέχη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ (ή Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ)», μιας ισχυρής ιρακινής ένοπλης φιλοϊρανικής οργάνωσης που αποτελεί μέρος των Χασντ ας Σάαμπι. Η Κατάεμπ Χεζμπολάχ συμμετείχε τους τελευταίους μήνες στις δεκάδες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων και εκείνων του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις την περασμενη Κυριακή πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακής Χαμάς.

Μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 3/2, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον περισσότερων από 85 στόχων στο Ιράκ, που συνδέονται με τη Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Επί εβδομάδες, το Ιράκ δεν μπορεί να ξεφύγει από τις περιφερειακές εντάσεις, παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες με τους Αμερικανούς και Ιρανούς κυρίως εταίρους του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ