ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Με ποια μέτρα σκοπεύει να «κάμψει» τις αντιδράσεις των αγροτών

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Με ποια μέτρα σκοπεύει να «κάμψει» τις αντιδράσεις των αγροτών
Διαμαρτυρία αγροτών στην Ισπανία AP Photo/Alvaro Barrientos

Απάντηση στα αιτήματα των αγροτών επιδιώκει να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σειρά μέτρων που προτείνει, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί ο κλάδος που έχει βγει στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες, αντιδρώντας στην αύξηση του κόστους παραγωγής και σε ευρωπαϊκές οικολογικές πολιτικές που μειώνουν τα έσοδα του τομέα. 

Μεταξύ των προτάσεων, που σκοπό έχουν να κάμψουν τις αντιδράσεις, είναι η απόσυρση της πρότασης νόμου που εισήγαγε δεσμευτικούς στόχους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση κατά 50% της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε πως η πρόταση αυτή έχει γίνει «αντικείμενο πόλωσης», ενώ υπενθύμισε ότι είχε απορριφθεί από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάργηση εντός του 2024 του κανόνα που υποχρεώνει τους αγρότες να διατηρούν μέρος της καλλιεργήσιμης γης τους σε αγρανάπαυση, ένα μέτρο που ζητούν οι διαδηλωτές.

Αυτό σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι αγρότες θα μπορούν να μην εφαρμόσουν αυτόν τον κανόνα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2024, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, και να συνεχίσουν να λαμβάνουν άμεσες πληρωμές από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Αντί να διατηρούν τη γη σε αγρανάπαυση ή μη παραγωγική στο 4% της αρόσιμης γης, οι αγρότες θα μπορούν να φυτεύουν καλλιέργειες που δεσμεύουν το άζωτο (φακές, μπιζέλια ή κουκιά) ή να πραγματοποιούν συγκομιδή των καλλιεργειών του 7% της αρόσιμης γης τους.

Στο μεταξύ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ανακοινώσει πως η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης να υποβάλει μια πρόταση για μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες.

Εκτός των παραπάνω, έχει προταθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ως στόχο για το 2040 «καθαρή» μείωση των εκπομπών CO2 κατά 90% σε σύγκριση με το 1990. Το πρόβλημα είναι ότι η πρόταση αυτή καταργεί τις άμεσες αναφορές στην προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλει ο αγροτικός τομέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ