ΚΟΣΜΟΣ

«Έφυγαν» μαζί με ευθανασία ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και η σύζυγός του

«Έφυγαν» μαζί με ευθανασία ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και η σύζυγός του
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντρις φαν Αχτ ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/MARCEL VAN HOORN

«Χέρι - χέρι» έφυγαν από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντρις φαν Αχτ και η σύζυγός του Εζενί, επιλέγοντας τη μέθοδο της ευθανασίας, μια ιστορία που θυμίζει την ταινία «Ο άνθρωπος των δύο αιώνων», όταν ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, που ενσάρκωσε ένα ρομπότ που έγινε άνθρωπος, θέλησε να αφήσει την τελευταία του πνοή με την αγάπη της ζωής του.

Τον θάνατο του ζευγαριού ανακοίνωσε την Παρασκευή (9/2) το κέντρο μελετών The Rights Forum που ίδρυσε ο Ντρις φαν Αχτ, κάνοντας γνωστό πως τη Δευτέρα (5/2), ο 93χρονος και η συνομήλικη σύζυγός του, Εζενί φαν Αχτ-Κρέκελμπεργκ έφυγαν από τη ζωή στην πόλη Ναϊμέχεν και κηδεύτηκαν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Τα τελευταία χρόνια το ζεύγος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Πέθανε χέρι-χέρι με την πολυαγαπημένη σύζυγό του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο του The Rights Forum. Έπειτα από επτά δεκαετίες στο πλευρό του, η Εζενί ήταν πάντα για τον Ντρις φαν Αχτ «το κορίτσι του», επισημαίνεται.

Μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Έκκλησης (CDA), ο Ντρις φαν Αχτ διετέλεσε πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 1977 έως το 1982. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και είχε επικρίνει την ολλανδική κυβέρνηση για μεροληπτική στάση στο Μεσανατολικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ