ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Καταγγέλλει τη Ρωσία για χρήση του προηγμένου υπερηχητικού πυραύλου Zircon

Ουκρανία: Καταγγέλλει τη Ρωσία για χρήση του προηγμένου υπερηχητικού πυραύλου Zircon
Δοκιμή του πυραύλου Zircon Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Χρήση του προηγμένου υπερηχητικού πυραύλου Zircon έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση ενός ερευνητικού ινστιτούτου του Κιέβου.

Ο Ολεξάντρ Ρουβίν διευθυντής του Επιστημονικού-Ερευνητικού Ινστιτούτου Εγκληματολογικών Εξετάσεων του Κιέβου, δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι το ινστιτούτο του ολοκλήρωσε την ανάλυση θραυσμάτων πυραύλου από ρωσική επίθεση στις 7 Φεβρουαρίου.

Συμπεριέλαβε ένα βίντεο με υποτιθέμενα συντρίμμια πυραύλων που δείχνουν συγκεκριμένα σημάδια. «Σε αυτή την περίπτωση, βλέπουμε στοιχεία που είναι χαρακτηριστικά του πυραύλου 3M22 Zircon. Μέρη και θραύσματα του κινητήρα και των μηχανισμών διεύθυνσης έχουν συγκεκριμένες σημάνσεις», έγραψε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Zircon έχει βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων (625 μίλια) και ταξιδεύει με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με τη Ρωσία. Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν πει ότι η υπερηχητική του ταχύτητα θα μπορούσε να σημαίνει σημαντικά μειωμένο χρόνο αντίδρασης για την αεράμυνα και δυνατότητα επίθεσης σε μεγάλους, βαθύς και σκληρούς στόχους.

Έρχεται καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν συλλάβει έως και 25 Ρώσους στρατιώτες την τελευταία εβδομάδα, καθώς το Κρεμλίνο κατασκευάζει μια μεταλλική αμυντική γραμμή 19 μιλίων πίσω από τα κατεχόμενα εδάφη.

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Ταρναβσκί δήλωσε ότι περίπου οι μισοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν την Κυριακή, με τους περισσότερους να έχουν συλληφθεί στην περιοχή Ζαπορίζια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ