ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Ανακαλείται ο νόμος που θα καταργούσε το κάπνισμα

Νέα Ζηλανδία: Ανακαλείται ο νόμος που θα καταργούσε το κάπνισμα
AP Photo/Patrick Sison

Η Νέα Ζηλανδία θα ήταν η πρώτη χώρα που θα απαγόρευε με νόμο τις πωλήσεις καπνού σε όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009. Ο νόμος επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ αρχής γενομένης του Ιουλίου του 2024, και θα περιλάμβανε ρυθμίσεις για μείωση της περιεκτικότητας σε νικοτίνη στα καπνικά προϊόντα αλλά και του αριθμού των πωλητών καπνού κατά περισσότερο από 90%.

Ωστόσο, η κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε να ανακαλέσει τον νόμο παρά τις προειδοποιήσεις ερευνητών ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τον θάνατο πολλών.


Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Casey Costello είπε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού δεσμεύτηκε να μειώσει το κάπνισμα υιοθετώντας μια διαφορετική ρυθμιστική προσέγγιση για να αποθαρρύνει τη συνήθεια και να μειώσει τη βλάβη που αυτό προκαλεί.

«Σύντομα θα λάβουμε ένα πακέτο μέτρων στο υπουργικό συμβούλιο για να αυξήσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα», είπε ο Costello.

O αναπληρωτής υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι και οι κανονισμοί για το άτμισμα θα γίνουν επίσης αυστηρότεροι προς αποτροπή των νέων.

Η απόφαση ανάκλησης, επικρίθηκε έντονα για τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει σε πληθυσμούς όπως εκείνους των Μαορί και Πασφίκα, στους οποίους τα ποσοστά καπνίσματος είναι πολύ υψηλά.

New Zealand set to scrap world-first tobacco ban

ΔΗΜΟΦΙΛΗ