ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες διαφθοράς ο Μενέντεζ

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες διαφθοράς ο Μενέντεζ

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ

AP Photo/Mariam Zuhaib

Αντιμέτωπος με συνολικά 16 κατηγορίες για διαφθορά βρίσκεται ο Αμερικανός γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος οδηγείται ξανά ενώπιον των δικαστικών Αρχών, καθώς την Τρίτη (6/3) έγινε γνωστό πως πλέον κατηγορείται και για παρακώλυση έρευνας της δικαιοσύνης. 

Τον γερουσιαστή βαραίνουν κατηγορίες, ιδίως για διαφθορά, άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι αθέμιτου ανταλλάγματος για λογαριασμό του Κατάρ και της Αιγύπτου, καθώς και διότι φέρεται να ενήργησε ως «πράκτορας», υπερασπιστής συμφερόντων της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Η απαγγελία της νέας κατηγορίας προέκυψε από την ομολογία ενός εκ των τριών επιχειρηματιών που επίσης αντιμετωπίζουν επίσης διώξεις.

Όταν ήρθε στο φως η υπόθεση, ο γερουσιαστής κατηγορήθηκε πως έλαβε μαζί με τη σύζυγό του από το 2018 ως το 2022 δωροδοκίες ύψους «εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων», σε ρευστό και χρυσαφικά, σε αντάλλαγμα για την άσκηση της επιρροής του προκειμένου να «προστατευθούν και να πλουτίσουν» τρεις επιχειρηματίες στο Νιου Τζέρζι και να στηριχθεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως, μέχρι τώρα δηλώνει αθώος και δεν έχει δεχθεί αντιδράσεις στις προτροπές από την παράταξή του να παραιτηθεί. Ωστόσο εγκατέλειψε στα τέλη του 2023 την προεδρία της πανίσχυρης επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει την 6η Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ