ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα ενόψει των εκλογών

Ουγγαρία: Προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα ενόψει των εκλογών

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν

AP Photo/Petr David Josek

Προειδοποίηση σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στην Ουγγαρία εξέδωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βόλκερ Τουρκ, λέγοντας ότι η χώρα δείχνει σημάδια διολίσθησης προς τον αυταρχισμό.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρθηκε στην Ουγγαρία ως παράδειγμα κράτους που έχει απομακρυνθεί από τη φιλελεύθερη δημοκρατία υπέρ ενός πιο σκληρού, πιο περιοριστικού πολιτικού μοντέλου.

«Η αυτοκρατορία και τα στρατιωτικά πραξικοπήματα είναι η άρνηση της δημοκρατίας. Κάθε εκλογή –ακόμη και ατελής– αποτελεί μια προσπάθεια να αναγνωριστεί επίσημα τουλάχιστον η καθολική φιλοδοξία για δημοκρατία», είπε ο Τουρκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews.

Σύμφωνα με τον Τουρκ, αν και η «επίσημη δομή των εκλογών» εξακολουθεί να υπάρχει στην Ουγγαρία, οι ελευθερίες του πολίτη είχαν μειωθεί, καθώς η εξουσία είχε συγκεντρωθεί στα χέρια της κυβέρνησης, ενώ το δικαστικό σώμα ήταν «βαθιά υπονομευμένο» και οι ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης είχαν «διαβρωθεί».

Η Ουγγαρία διεξήγαγε προεδρικές εκλογές στις 26 Φεβρουαρίου 2024. Θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στη χώρα από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2010. Μαζί με διάφορες κινήσεις για τον περιορισμό της εσωτερικής αντιπολίτευσης, ο Όρμπαν έχει επίσης απομακρύνει την Ουγγαρία από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ συνάπτοντας δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

Έχει επίσης επικαλεστεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και έχει καταρρίψει ισχυρισμούς τόσο κατά του διεθνισμού υπό την ηγεσία της Δύσης όσο και ειδικότερα της μετανάστευσης, εξυπηρετώντας την προσωπική του ατζέντα.

Η παρανοϊκή τάση

Τέτοιες θεωρίες στοχοποιήθηκαν επίσης από τον Τουρκ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ανερχόμενες σε όλη την Ευρώπη.

«Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, με ανησυχεί η φαινομενικά αυξανόμενη επιρροή των αποκαλούμενων θεωριών συνωμοσίας "μεγάλης αντικατάστασης", που βασίζονται στην λανθασμένη αντίληψη ότι οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι, οι μη λευκοί και οι μετανάστες επιδιώκουν να αντικαταστήσουν ή να καταστείλουν τους πολιτισμούς και τους λαούς των χωρών», είπε και έκανε λόγο για παραληρηματικές και βαθιά ρατσιστικές ιδέες.

«Η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι απειλή: είναι η ιστορία της ανθρωπότητας και είναι βαθιά ωφέλιμη για όλους μας», πρόσθεσε.

Αντιθέτως, ο Τουρκ αναφέρθηκε με πιο θετικό τρόπο στην Πολωνία, όπου μια μακροχρόνια λαϊκιστική δεξιά κυβέρνηση εκτοπίστηκε τελικά στις περσινές κοινοβουλευτικές εκλογές.

«Η επερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκαταστήσει τις ελευθερίες των πολιτών και την ανεξαρτησία των θεσμών που είχαν αποδυναμωθεί προηγουμένως», είπε, και έκανε αναφορά στον τερματισμό της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων στη χώρα. «Χαιρετίζω τέτοιες κινήσεις και τονίζω την ανάγκη να γίνει αυτό σε μια περιεκτική και συμμετοχική διαδικασία, που αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ