ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Εντονη αντίδραση της ουκρανικής πρεσβείας για τις δηλώσεις Πάπα περί «λευκής σημαίας»

Βατικανό: Εντονη αντίδραση της ουκρανικής πρεσβείας για τις δηλώσεις Πάπα περί «λευκής σημαίας»

Για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μίλησε σε συνέντευξή του ο Πάπας Φραγκίσκος 

AP Photo/Andrew Medichini

«Μίλησε κανείς για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Χίτλερ και για λευκή σημαία;» διερωτάται η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Βατικανό.


Η ανακοίνωση της πρεσβεία αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι επείγει μια διαπραγμάτευση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και συνέστησε στη χώρα «να υψώσει λευκή σημαία».

Η πρεσβεία της Ουκρανίας παρά την Αγία Έδρα στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Είναι πολύ σημαντικό να φέρεται κανείς με συνοχή. Όταν γίνεται αναφορά σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο ζούμε τώρα, πρέπει να μας γίνει μάθημα ο Β':

την περίοδο εκείνη, υπήρξε κανείς ο οποίος μίλησε για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Χίτλερ και για λευκή σημαία για να τον ικανοποιήσουν; Το μάθημα είναι μόνο ένα: αν θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σκοτώσουμε τον Δράκο!».

«Σηκώστε λευκή σημαία
πριν χειροτερέψει η κατάσταση περισσότερο»

O πάπας Φραγκίσκος, σε συνέντευξή του στην ελβετική τηλεόραση, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ρώσο-ουκρανικό πόλεμο, δήλωσε:


«Θεωρώ ότι είναι ισχυρότερος εκείνος που αναγνωρίζει την κατάσταση, σκέφτεται τον λαό, έχει το θάρρος να “σηκώσει λευκή σημαία”, να διαπραγματευτεί. Σήμερα μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση, με τις ισχυρότερες διεθνείς δυνάμεις. Η λέξη διαπραγμάτευση είναι λέξη θάρρους».

Ερωτηθείς σχετικά με όσους, στην Ουκρανία, κάνουν αναφορά στο ενδεχόμενο «να υψωθεί λευκή σημαία», ο πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε:

«Όταν βλέπεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευθείς» Μπορεί να νιώθεις ντροπή, αλλά με πόσους άλλους νεκρούς θα λήξει όλο αυτό; Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση εγκαίρως, αναζητώντας μια χώρα που να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μεσολαβήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία έχει αυτοπροταθεί, όπως και άλλες χώρες. Μην ντρέπεσθε να διαπραγματευθείτε, πριν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμη περισσότερο».

Στη συνέντευξη ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε για τη θέση του σε μια συζήτηση μεταξύ εκείνων που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραιτηθεί καθώς δεν μπόρεσε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και εκείνων που λένε ότι κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε τις ενέργειες του ισχυρότερου μέρους. Ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε στην ερώτηση τον όρο «λευκή σημαία».

«Είναι μια ερμηνεία, αυτό είναι αλήθεια», είπε ο Φραγκίσκος, σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό κείμενο της συνέντευξης και ένα μερικό βίντεο που τέθηκε στη διάθεση του Reuters το Σάββατο. Πρόκειται να μεταδοθεί στις 20 Μαρτίου στο πλαίσιο ενός νέου πολιτιστικού προγράμματος.


«Αλλά νομίζω ότι ο ισχυρότερος είναι αυτός που βλέπει την κατάσταση, σκέφτεται τους ανθρώπους και έχει το θάρρος της λευκής σημαίας και διαπραγματεύεται», κατέληξε ο Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν με τη βοήθεια των διεθνών δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ