ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκάθαρο «όχι» από τις ΗΠΑ για επέμβαση στη Ράφα - Πλησιάζει η οριστική ρήξη με το Ισραήλ

Ξεκάθαρο «όχι» από τις ΗΠΑ για επέμβαση στη Ράφα - Πλησιάζει η οριστική ρήξη με το Ισραήλ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζι Μπάιντεν σε συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, στις 18 Οκτωβρίου 2023.

AP Photo/Evan Vucci

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου είπε για πρώτη φορά δημόσια πως ο Τζο Μπάιντεν δεν θα στηρίξει μία χερσαία επιχείρηση στη Γάζα στριμώχνοντας κι άλλο τον Νετανιάχου.

Το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα είναι καθ’ οδόν και την ίδια στιγμή η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ κορυφώνεται σε επικίνδυνο βαθμό. Η πιο σταθερή αμυντική και διπλωματική συμμαχία των τελευταίων 75 ετών κλυδωνίζεται πλέον επικίνδυνα και κανένας δεν είναι σε θέση να προδικάσει τι θα συμβεί όχι τους επόμενους μήνες αλλά ούτε και τις επόμενες ώρες.

Ο Ζτέικ Σάλιβαν, ο άνθρωπος που είναι επιφορτισμένος με ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας εντός του Λευκού Οίκου και ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες για θέματα στρατιωτικής συνδρομής και συμμαχιών μέσα στο οβάλ γραφείο προχώρησε σήμερα σε μία δήλωση που φέρνει όλο και πιο κοντά σε οριστική και κυρίως δημόσια ρήξη σε ανώτατο επίπεδο τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου αναφορικά με το τι θα πράξουν οι ΗΠΑ εάν το Ισραήλ προχωρήσει τελικά σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα ο κ. Σάλιβαν για πρώτη φορά ξεκάθαρα τόνισε πως η Ουάσιγκτον δεν θα εγκρίνει αυτή την κίνηση. Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ για πρώτη φορά από την ανάφλεξη που έφερε η εισβολή της Χαμάς και η σφαγή αμάχων στις 7 Οκτωβρίου του 2023 βάζει κόκκινες γραμμές στον τρόπο με τον οποίο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η Κυβέρνησή του θα προχωρήσουν.

Ρήγμα

Η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί δείχνει πως όλες οι εικασίες για το ρήγμα ανάμεσα σε Μπάιντεν και Νετανιάχου, Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ επαληθεύονται και πως επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει βάλει σε λειτουργία αποκλειστικά το αμερικανικό σχέδιο επίλυσης του ζητήματος χωρίς να υπολογίζει πλέον στις «βουλές» των ακραίων εταίρων του ισραηλινού Πρωθυπουργού. Φυσικά έχει σημασία πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν έρχεται από το στόμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν γιατί σε μία τέτοια περίπτωση το χάσμα θα ήταν και δεν θα έμοιαζε απλά, αγεφύρωτο.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες το ζήτημα με την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας είναι ξεκάθαρα ανθρωπιστικό και με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να το λύσει απαιτώντας επί της ουσίας από τις δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού να σταματήσουν άμεσα τις επιχειρήσεις τους εντός του θύλακα. Ο Νετανιάχου από την δική του πλευρά είναι απίθανο να παραμείνει αμέτοχος στη συγκεκριμένη εξέλιξη όχι τόσο γιατί και ο ίδιος δεν πιστεύει πως το ζήτημα πρέπει να περάσει σε άλλο επίπεδο αλλά κυρίως γιατί μην έχοντας άλλο πολιτικό χρόνο και απόθεμα ανοχής από τον λαό του για να θυσιάσει είναι ικανός να ακούσει για ακόμη μία φορά τις ακραίες φωνές των συνοδοιπόρων του εντός της Κυβέρνησης.

Κανένα περιθώριο

Είναι ακραία συνθήκη να βρεθεί κάποιος από τον στρατό του Ισραήλ που θα χτυπήσει την ανθρωπιστική βοήθεια που η Δύση στέλνει στο Ισραήλ για τους αμάχους της Γάζας αλλά σε μία τέτοια κρίση τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ανεξάρτητα από το χάος και το πρόβλημα που θα γεννηθεί. Επίσης είναι ακόμη μία πολύ επικίνδυνη δοκιμασία για το ίδιο το Ισραήλ το οποίο «παραδοσιακά» εντός του Ραμαζανιού, το οποίο έχει ξεκινήσει από τις 10 Μαρτίου, έρχεται αντιμέτωπο με οξύτατη ένταση και στην κατεχόμενη δυτική όχθη… Ανεξάρτητα από το τι τελικώς θα γίνει στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο το Τελ Αβίβ φαίνεται πως σήμερα έχει πολύ λιγότερα περιθώρια διπλωματικών αλλά και στρατιωτικών ελιγμών και για αυτό ευθύνεται η ίδια του η ηγεσία. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες το ζήτημα είναι ξεκάθαρα καυτό και χρονικά και δημοσκοπικά και ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει και ο ίδιος κανένα απολύτως περιθώριο να το αφήσει να «σέρνεται» κοστίζοντας σε πολύτιμες μονάδες εντός της χώρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ