ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί τα πασχαλινά αυγά είναι ακριβότερα φέτος - Η κλιματική αλλαγή και η παραγωγή κακάο

Γιατί τα πασχαλινά αυγά είναι ακριβότερα φέτος - Η κλιματική αλλαγή και η παραγωγή κακάο

Σοκολατένια πασχαλινά αυγά στη βιτρίνα του καταστήματος Paul Young στο κεντρικό Λονδίνο. Το 85% των κόκκων κακάο στο Ηνωμένο Βασίλειο εισάγεται από την Ακτή Ελεφαντοστού, που χτυπήθηκε σφοδρά από την κλιματική αλλαγή

AP Photo/Matt Dunham

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας βασικός λόγος που το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό σας θα κοστίζει περισσότερο φέτος, σύμφωνα με ερευνητές.

Η περισσότερη σοκολάτα παρασκευάζεται από κακάο που καλλιεργείται στη Δυτική Αφρική, αλλά ένα κύμα καύσωνα έχει διαλύσει τις καλλιέργειες, μειώνοντας μαζικά τις αποδόσεις, αναφέρει το BBC.

Καύσωνας και βροχές, «μοιραίος» συνδυασμός

Τα κακαόδεντρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές του κλίματος. Αναπτύσσονται μόνο σε μια στενή ζώνη γεωγραφικού πλάτους περίπου 20 μοιρών γύρω από τον Ισημερινό, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να συγκεντρώνεται στη Δυτική Αφρική. Ωστόσο από τον Φεβρουάριο η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται από καύσωνες, που σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα έσπασαν ρεκόρ ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν τον ρυθμό εξάτμισης, αφήνοντας τις καλλιέργειες κακάο χωρίς επαρκή υγρασία.

Αλλά η ξηρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τους καλλιεργητές κακάο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα βίωσαν έντονες βροχοπτώσεις. Η συνολική βροχόπτωση στη Δυτική Αφρική ήταν υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο των 30 ετών για την εποχή αυτή. Η υγρασία επέτρεψε την ανάπτυξη μιας μυκητιασικής λοίμωξης, η οποία σάπισε τους κόκκους κακάο στα δέντρα.

Τριπλασιασμός τιμών μέσα σε ένα χρόνο

Η προκύπτουσα έλλειψη κακάο οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών σε σχεδόν 8.500 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα. Η τιμή του κακάο έχει τριπλασιαστεί από πέρυσι τέτοια εποχή και διπλασιαστεί μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι παραγωγοί σοκολάτας συνήθως αγοράζουν τους κόκκους μήνες νωρίτερα, αλλά η ραγδαία αύξηση των τιμών αρχίζει τώρα να επηρεάζει τις τιμές στα καταστήματα.

BELGIUM EASTER CHOCOLATES

Παρασκευή σοκολατένιων αυγών στη σοκολατοποιία «Duc de Praslin Belgium» στις Βρυξέλλες

EPA / Stephanie Lecocq

«Πολλοί παίκτες έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις τιμών. Είμαστε και εμείς μέρος αυτής της ομάδας», δήλωσε ο Martin Hug, της σοκολατοβιομηχανίας Lindt & Spruengli σε αναλυτές νωρίτερα αυτό το μήνα. Τον Φεβρουάριο, η Mondelez και η Hershey είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι η αύξηση των τιμών του κακάο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της σοκολάτας.

Η κλιματική αλλαγή και το Ελ Νίνιο

Το μεγαλύτερο βάρος αυτών των διακυμάνσεων των τιμών το αισθάνονται οι αγρότες που καλλιεργούν το κακάο. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές στη ζώνη κακάο της Δυτικής Αφρικής, οι οποίοι βασίζονται σε αυτή την απαιτητική καλλιέργεια για το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Οι ειδικοί λένε ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει κάνει την ακραία ζέστη 10 φορές πιο πιθανή. Η μελέτη της ομάδας World Weather Attribution, που εδρεύει στο Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι αν ο κόσμος δεν μειώσει γρήγορα τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η Δυτική Αφρική θα βιώνει παρόμοιους καύσωνες περίπου κάθε δύο χρόνια. Φέτος, την κατάσταση επιδείνωσε και ένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο που είναι ενεργό από τον περασμένο Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ