ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Γιατί η Ρωσία θα αναγεννηθεί αμυντικά πιο γρήγορα από το ΝΑΤΟ όταν λήξει ο πόλεμος

WSJ: Γιατί η Ρωσία θα αναγεννηθεί αμυντικά πιο γρήγορα από το ΝΑΤΟ όταν λήξει ο πόλεμος

Ρώσοι στρατιώτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η Ρωσία θα μπορεί να ανασυγκροτηθεί αμυντικά πιο γρήγορα από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία υποστηρίζει η Wall Street Journal και εξηγεί τους λόγους.

Αν και Ρωσία έχει χάσει τεράστιο όγκο εξοπλισμού στην Ουκρανία, θα είναι σε θέση να ανασυγκροτήσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε μερικά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, γράφει η Wall Street Journal.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ έχει εξαντλήσει τα δικά του αποθέματα όπλων για να υποστηρίξει την Ουκρανία. Κατά συνέπεια, η δημιουργία μιας αξιόπιστης άμυνας στην Ευρώπη για την προστασία από μια πιθανή ρωσική εισβολή, ιδίως με δεδομένη την απειλή της μη επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα θέσει σε κίνδυνο το κοινωνικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη και με σημαντικές δαπάνες για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού ικανού να αποκρούσει μια ρωσική επίθεση χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που πραγματοποιήθηκε το 2019.

Δεδομένου ότι ο στρατός χρειάζεται χρόνια για να σχεδιάσει, να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει στρατούς, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης αμυντικής πολιτικής πρέπει να λάβουν αποφάσεις τώρα, εξηγώντας στο κοινό την ανάγκη περικοπής των κοινωνικών δαπανών. Για πολλούς μια επιλογή είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ.

Ενοχλημένοι οι Ουκρανοί από τη στάση των Ευρωπαίων

Ο Μικαίλο Ποντόλιακ, από τους πιο στενούς συμβούλους του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμονή της κρίσιμης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε όπου ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η Ουκρανία κατηγορεί την Ευρώπη για προσταυτευτισμό. «Από τη μία πλευρά, είστε σύμμαχος και πρέπει να βοηθήσετε την Ουκρανία στον πόλεμο», δήλωσε στο Politico για να προσθέσει: «Από την άλλη, προσπαθείτε να προστατεύσετε την αγορά σας».

Οι σχέσεις μεταξύ του Κιέβου και των Ευρωπαίων συμμάχων του βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή ύστερα από εβδομάδες διαμαρτυριών των αγροτών στην Πολωνία και αλλού κατά των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, καθώς ανησυχούν ότι επιφέρει μείωση στις τιμές των προϊόντων τους.

Οι χώρες της Ε.Ε. είναι διχασμένες ως προς το αν θα παρατείνουν τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων χωρίς δασμούς, με την Πολωνία και τη Γαλλία να πιέζουν για αυστηρότερους περιορισμούς.

Όπως καταγγέλει ο Ποντόλιακ οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, ακόμη και όταν οι μάχες παρατείνονται.

«Για μένα, αυτό μοιάζει περίεργο», είπε. «Ταυτόχρονα χρηματοδοτείτε την άμυνα της Ουκρανίας, η οποία αμύνεται εναντίον της Ρωσίας. Οι εταιρείες σας χρηματοδοτούν τον ρωσικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, το 42% του οποίου πηγαίνει απευθείας στον πόλεμο. Έτσι, είστε ταυτόχρονα και εδώ και εκεί» προσθέτει.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι το Κρεμλίνο ετοιμάζεται για να παρατεταμένη σύγκρουση και ότι καθυστερεί για να αυξήσει το κόστος για τις δυτικές χώρες και την Ουκρανία.

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο και για τις δυτικές χώρες που θα κουραστούν και θα πουν: αυτό ήταν, ας αναζητήσουμε κάποια συμβιβαστική λύση. Αλλά δεν υπάρχει συμβιβαστική λύση σε αυτόν τον πόλεμο», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ