ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Κατά της πολιτικής του Ισραήλ οι νέοι Αμερικανοί - Τι δείχνει δημοσκόπηση

Γάζα: Κατά της πολιτικής του Ισραήλ οι νέοι Αμερικανοί - Τι δείχνει δημοσκόπηση
Διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα Jose Luis Magana/AP

Πολύ πιο επικριτικά αντιμετωπίζει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει το Ισραήλ τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας η αμερικανική νεολαία συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 21/3, στο ηλικιακό φάσμα 18 - 29 ετών, το 46% χαρακτηρίζει τον τρόπο που αντέδρασε το Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου απαράδεκτο.

Αντιθέτως το 21% τον βρίσκει αποδεκτό, ενώ το 32% δεν είναι βέβαιο.

Στο τμήμα του δείγματος στο ηλικιακό φάσμα άνω των 65 ετών, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα αντίστροφα, 29% και 53% αντίστοιχα.

Δημόσιος διάλογος

Ο πόλεμος πυροδοτεί έντονο δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ: δίνει και παίρνει η σεναριολογία για τον δυνητικό αντίκτυπό του στην εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το 40% του δείγματος στην έρευνα του Pew Research Center είπε πως δεν είναι σίγουρο αν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει βρει τη σωστή ισορροπία στην αντίδρασή του σε αυτή την κρίση.

Μεταξύ όσων δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών, το 29% θεωρεί πως ο πρόεδρος έχει βρει τη σωστή ισορροπία, ωστόσο το 34% θεωρεί πως παρέχει υπερβολική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Ο 81χρονος πρόεδρος παρουσιάζει συχνά τον εαυτό του ως υποστηρικτή του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες και υποστήριξε σθεναρά το δικαίωμά του να αντιδράσει στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Νεκροί άμαχοι

Ωστόσο, μολονότι ο Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους παρέχει σθεναρή στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Ισραήλ, επικρίνει ταυτόχρονα την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον αντίκτυπο του πολέμου στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως απειλείται γενικευμένος λιμός.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς τουλάχιστον 31.988 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 74.096 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε ανακοίνωση της 20ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τη Liberation, τα δύο τρίτα είναι γυναίκες και παιδιά.

Με φόντο τις εκλογές

Σε ό,τι αφορά τον δυνητικό αντίκτυπο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, η προσοχή είναι σε μεγάλο βαθμό στραμμένη στο Μίσιγκαν, βόρεια πολιτεία-κλειδί με μεγάλο μουσουλμανικό και αραβικό πληθυσμό.

Το 21% των 414 αμερικανών μουσουλμάνων που ερωτήθηκαν από το Pew Research Center έκρινε πως η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου έγινε με αποδεκτό τρόπο, άποψη την οποία μοιράζεται μόλις το 5% του γενικού δείγματος.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 12.693 ενηλίκων μεταξύ της 13ης και της 25ης Φεβρουαρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±1,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ